Επίδαυρος: Ακυρώθηκε η αποψινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με τη «Μήδεια» του Μποστ

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου για τη στάση εργασίας των εργαζομένων.
«Μήδεια» του Μποστ
«Μήδεια» του Μποστ
Elina Giounanli

Η «Μήδεια» του Μποστ, η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα απόψε στην Επίδαυρο, ακυρώνεται, καθώς απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η τετράωρη στάση εργασίας την οποία είχε προκηρύξει για σήμερα, Παρασκευή 8 Ιουλίου, από τις 20:00 έως 24:00 τα μεσάνυχτα, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου.

Παρότι καταβλήθηκαν προσπάθειες μέχρι την ύστατη ώρα να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, τελικά δεν κατέστη δυνατό.

Η απόφαση για τη στάση εργασίας ελήφθη, χθες, Πέμπτη, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Σωματείου Εργαζομένων Εθνικού Θέατρου με τον υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, με αίτημα την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου 2022.

Παρότι το αίτημα έγινε δεκτό, οι εργαζόμενοι ζήτησαν γραπτή διαβεβαίωση ότι «τα συμφωνηθέντα σε προφορικό επίπεδο θα ικανοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΠΟΑ το βράδυ της Πέμπτης αναφέρει μεταξύ άλλων «Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί, αφού επετεύχθη συμφωνία, τα δύο Σωματεία απειλούν να ακυρώσουν την αυριανή παράσταση. Σίγουρα όχι γιατί δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά τους. Άλλωστε, τα αναφέρουν στο ίδιο το δελτίο τύπου τους ως «συμφωνηθέντα». Απειλούν να την ακυρώσουν γιατί το ΥΠΠΟΑ δεν δεσμεύθηκε «με μια γραπτή δήλωση». Αυτό που δεν αναφέρουν στο δελτίο τύπου τους, είναι ότι η ικανοποίηση του αιτήματος απαιτεί νομοθετική τροποποίηση: Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω αναπροσαρμογή, θα πρέπει να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει τις εν λόγω αποζημιώσεις».

Νωρίτερα, τα δύο Σωματεία με κοινή ανακοίνωση καλούσαν το ΥΠΠΟΑ «σε άμεσες ενέργειες, σήμερα μέχρι τις 15.00, για να δοθεί λύση, συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας».

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θέατρου

Η ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου αναφέρει τα εξής:

Η πρεμιέρα της Μήδειας του Μποστ σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού από το Εθνικό Θέατρο δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου λόγω στάσης εργασίας που ανήγγειλαν το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών από τις 20.00 έως τις 24.00, με θέμα την αναπροσαρμογή της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης για την εκτός έδρας εργασία.

Το Εθνικό Θέατρο στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα των εργαζομένων για αύξηση των ποσών των εκτός έδρας αποζημιώσεων, έχοντας την υποστήριξη τόσο όλου του Διοικητικού Συμβουλίου, όσο και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Γιάννη Μόσχου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανταποκρίθηκε θετικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεσμευόμενη ρητά −και δημόσια− για την ικανοποίηση του αιτήματος, διασφαλίζοντας μάλιστα αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου. Παρόλα αυτά το Σωματείο Εργαζομένων του Εθνικού Θεάτρου και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μέχρι τελευταία στιγμή επέμειναν σε στάσεις εργασίας την ημέρα της πρεμιέρας της Μήδειας, αν και το αίτημα έχει ήδη ικανοποιηθεί.

Ζητούμε συγγνώμη από το κοινό για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλεί αυτή η εξέλιξη, για την οποία δεν ευθύνεται το Εθνικό Θέατρο, το οποίο προσπάθησε μέχρι τελευταία στιγμή να βρεθεί λύση.

Τι ισχύει για τα εισιτήρια

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους θεατές/-τριες που είχαν προμηθευτεί τα εισιτήριά τους. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήρια τους από το τηλεφωνικό κέντρο ή οnline, η επιστροφή γίνεται αυτόματα στην κάρτα αγοράς. Θεατές/-τριες που αγόρασαν τα εισιτήριά τους από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου είτε με κάρτα είτε με μετρητά, η επιστροφή γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, προσκομίζοντας τα εισιτήρια τους. Για εισιτήρια που έχουν αγοραστεί με μετρητά σε κάποιο φυσικό σημείο του δικτύου του παρόχου ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τα χρήματα θα επιστραφούν στους δικαιούχους με τραπεζική κατάθεση.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 9/7, στις 21:00.

Δημοφιλή