Επιδόματα Ευρωβουλευτών: «Ένα σκάνδαλο σε κοινή θέα»

Περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων δίνονται στους ευρωβουλευτές χωρίς καμία απολύτως εποπτεία για το πώς ξοδεύονται
picture alliance via Getty Images

Την ώρα που όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις εκφράζοντας την οργή τους για την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών Θεσμών, στις Βρυξέλλες, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που φαίνεται να απέχει από αυτούς τους προβληματισμούς αν και δεν θα έπρεπε καθώς υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο λόγος για τους ευρωβουλευτές και κάτι που είναι γνωστό σε όλους, όχι μόνο από το σκάνδαλο Qatargate, επιβεβαιώνεται με μια καταγγελία και ένα δημοσίευμα.

Ένα σκάνδαλο σε κοινή θέα: το επίδομα γενικών δαπανών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” είναι το κεντρικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Brussels Times όπου το στελέχος της ΜΚΟ EU Transparency International, Nicholas Aiossa, κάνει λόγο για παντελή έλλειψη διαφάνειας σχετικά με το “Επίδομα γενικών δαπανών” (GEA) των ευρωβουλευτών.

Πρόκειται για ένα μηναίο επίδομα ύψους 4.778 ευρώ, που συμπληρώνει το μισθό των ευρωβουλευτών και όπως καταγγέλλεται “δεν υπάρχει καμία εποπτεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δαπανάται”, “παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΕΚ καταναλώνει το πλήρες ποσό κάθε χρόνο”.

Το επίδομα παρέχεται στους ευρωβουλευτές επιπλέον του επίσημου μισθού τους, ο οποίος, με 9.808,67 ευρώ, είναι ήδη πάνω από τρεισήμισι φορές μεγαλύτερος από τον μισθό του μέσου ευρωπαίου πολίτη (2.791,67 ευρώ), σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Aiossa υποστηρίζει ότι η αδιαφάνεια τροφοδοτεί μια “ευρύτερη κουλτούρα ατιμωρησίας”, αποτελεί δε δείγμα δύο μέτρων και σταθμών καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συχνά επικρίνει αδιαφάνεια σε άλλους φορείς και χώρες.

Οι Ευρωβουλευτές αισθάνονται άνετα να ξοδεύουν 40 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία συνοχής χωρίς ούτε μία απόδειξη. Δεν γνωρίζουμε σε τι ξοδεύουν το επίδομά τους, αλλά γνωρίζουμε ότι και οι 705 το ξοδεύουν”, δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Διαφάνειας στην ΕΕ Nicholas Aiossa και χαρακτηρίζει ειρωνεία το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι συχνά σπεύδουν να επικρίνουν άλλες χώρες για την υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας - απλά αρνούνται να αποκαλύψουν σε τι ξοδεύουν τις αποζημιώσεις τους.

Μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι η κύρια πηγή αντίστασης στη διαφάνεια πηγάζει από το Προεδρείο.

Το στελέχος της EU Transparency International υπογράμμισε ότι αυτή η έλλειψη διαφάνειας είναι άρρηκτα συνυφασμένη με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, σύμφωνα με το οποίο αρκετοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές φέρονται να έχουν λάβει δωροδοκίες με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους σε νομοθεσίες φιλικές προς το Κατάρ, του Μαρόκο ή Μαυριτανίας.

«Πρόκειται για μια κουλτούρα ατιμωρησίας, η αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε ότι κάνω» καταλήγει ο ίδιος.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα