Απεργίες, διαδηλώσεις και οργή στην Ευρώπη με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς

Πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, αυξημένα δάνεια και έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας έχουν βγάλει τους Ευρωπαίους στους δρόμους.
Owen Franken - Corbis via Getty Images

Καζάνι που βράζει η Ευρώπη με τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τα αυξημένα δάνεια και το κύμα ακρίβειας να ωθούν χιλιάδες πολίτες σε απεργίες και διαδηλώσεις διεκδικώντας γενναίες αυξήσεις μισθών.

Γερμανία

Στη Γερμανία, τη χώρα που σπάνια βλέπει κανείς πολυήμερες, μαζικές απεργίες, η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σόλτζ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

JANA RODENBUSCH via REUTERS

Η αρχή έγινε από τους πιλότους και οι εργαζόμενους της Lufthansa, που διεκδικούσαν αυξήσεις μισθών στα επίπεδα του πληθωρισμού και τώρα, είναι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια και τις μεταφορές, που απαιτούν ανάλογες αυξήσεις με χιλιάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων και λεωφορείων να ακυρώνονται.

Οι Γερμανοί διεκδικούν 10% πάνω από το μέσο όρο των μισθών τους (ο πληθωρισμός ήταν στο 9,3% τον Φεβρουάριο) που αντιστοιχεί σε σχεδόν 500 ευρώ επιπλέον στους μισθούς τους.

Κι ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοιες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, οι Γερμανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις απεργίες και την επόμενη εβδομάδα.

Βρετανία

Παρόμοια η εικόνα και στη Βρετανία με τους υγειονομικούς, τους δασκάλους και τους εργαζόμενους σε αεροδρόμια και σιδηροδρόμους να πιέζουν για υψηλότερους μισθούς που θα συμβαδίζουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

KEVIN COOMBS via REUTERS

Σχολεία, νοσοκομεία, αεροδρόμια και τρένα παραλύουν τους τελευταίους μήνες, με χιλιάδες εργαζόμενους να μετέχουν στις απεργίες των συνδικάτων και εκατομμύρια άνθρωποι να εγκλωβίζονται σε αεροδρόμια και σταθμούς.

Πρόσφατα, το προσωπικό ασφαλείας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ψήφισε για επέκταση της απεργίας για 10 ακόμη ημέρες με το συνδικάτο Unite να ανακοινώνει, ότι περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι δεν θα πάνε στη δουλειά τους.

Στις 11 Απριλίου η Βρετανία θα βάλει λουκέτο για 24 ώρες, καθώς πάνω από 3.000 Βρετανοί δημόσιοι υπάλληλοι σε τέσσερα κυβερνητικά τμήματα θα απεργήσουν, ζητώντας καλύτερες αμοιβές και συντάξεις και μεγαλύτερη ασφάλεια στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με το συνδικάτο Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS).

Γαλλία

Στη Γαλλία, οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που θέλει να περάσει ο Εμμανουέλ Μακρόν ξυπνά πρόσφατες μνήμες από τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιμείνει για τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα, απορρίπτοντας την έκκληση του ηγέτη των συνδικάτων Verdi να αναστείλει το νέο νόμο για τις συντάξεις, που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη.

Το ίδιο επίμονοι όμως είναι και οι συμπατριώτες του, που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, πυροδοτώντας μια σειρά από βίαιες συγκρούσεις, με τον Μακρόν να βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς η κυβέρνηση του δεν διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία για να ψηφίσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δημοφιλή