Εκλογές: Γιατί επελέγη η 21η Μαΐου, πότε θα στηθούν οι δεύτερες κάλπες - Ο στόχος του Μητσοτάκη

«Προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά» το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Dimitris Papamitsos

Ο κύβος ερρίφθη και πλέον ανακοινώθηκε επίσημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου, ενώ αν χρειαστούν δεύτερες αυτές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό έγινε στην 50 συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για την ώρα, πιθανότερη ημερομηνία διάλυσης της Βουλής είναι η 11 Απριλίου.

«Πρόκειται για έναν προγραμματισμό απόλυτα συνεπή με τις συνταγματικές προθεσμίες που ταυτόχρονα, όμως, συνυπολογίζει και μία σειρά από σοβαρά γεγονότα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις και η έναρξη της τουριστικής περιόδου», εξήγησε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε ξεκάθαρα ότι στόχος παραμένει η αυτοδυναμία και πλέον θα γίνει προσπάθεια να πειστούν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία όσοι ψηφοφόροι εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις –μετά το δυστύχημα στα Τέμπη- να έχουν μετακινηθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων.

«Η δική μας δουλειά συνεχίζεται. Σίγουρα από αυτή δεν έλειψαν λάθη. Είμαστε εδώ για να τα διορθώνουμε. Και θα έλεγα ότι το σύνθημά μας από εδώ και στο εξής είναι: “προχωράμε μαζί μπροστά αλλάζοντας την Ελλάδα, πιο ασυμβίβαστα και πιο τολμηρά”», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας έτσι το βασικό σύνθημα που θα χρησιμοποιήσει μέχρι την 21η Μαΐου.

«Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής»

«Εξακολουθούμε να υπηρετούμε την αποστολή μας ως Υπουργοί όλων των Ελλήνων. Ενώ στη Βουλή θα προωθούμε νομοσχέδια τα οποία έχουν συζητηθεί χωρίς τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, όπως συνέβαινε άλλοτε», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκη ενώ τόνισε τη βαρύτητα που θα δοθεί στην ανάδειξη του κυβερνητικού έργου. «Πρέπει να παρουσιάζουμε το σημαντικό μας έργο με πειθώ, αλλά χωρίς υπερβολές, νιώθοντας, ακούγοντας, προσπαθώντας, αναγνωρίζοντας τα λάθη όπου αυτά έχουν γίνει, αλλά μη ακυρώνοντας τη σημαντική προσπάθεια την οποία έχουμε πετύχει αυτά τα χρόνια», εξήγησε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε ιδιαίτερη αναφορά στο σύστημα της απλής αναλογικής.

«Έχουμε ένα συνεχές χρέος να αποκαλύπτουμε την παγίδα ακυβερνησίας της απλής αναλογικής, εξηγώντας ότι η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει, ενώ η δεύτερη κάλπη θα κρίνει πώς θα κυβερνήσει. Και τονίζοντας ότι σε έναν εξαιρετικά ασταθή κόσμο η χώρα χρειάζεται σταθερή ηγεσία, γι’ αυτό και ο πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιον ψηφίζουν για Πρωθυπουργό», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου ανακοινώθηκε η ημερομηνία των εκλογών
Dimitris Papamitsos

Για να εξηγήσει καλύτερα τους κινδύνους που παρουσιάζει η απλή αναλογική στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Βουλγαρίας όπου την Κυριακή διεξάγονται οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια.

«Συνεπώς, αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Προϋπόθεση για να αποκτήσουμε ένα αποτελεσματικότερο κράτος, με καλύτερους μισθούς για όλους, αξιοπρεπή, καλύτερη υγεία σε καλύτερα νοσοκομεία, προσιτή στέγη κυρίως για τους νέους μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα επιλέξουν. «Και θα κρίνουν τελικά δύο διαφορετικές θητείες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην άμυνα, στην εξωτερική πολιτική, στη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας. Ακόμα, θα κρίνουν την ετοιμότητα και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων, αλλά θα κρίνουν -πιστεύω- και την ειλικρίνεια, την πολιτική ευαισθησία και τη διαρκή προσπάθεια. Έτσι, με ευθύνη και ωριμότητα οι πολίτες, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός, θα ζυγίσει και θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσουν σωστά», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας»

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στον απολογισμό του κυβερνητικού έργου «το οποίο αποτυπώνεται σε 402 νόμους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μίλησε και για τη διαχείριση κρίσεων που προέκυψαν από το 2019 και μετά, όπως την πανδημία, τις προκλήσεις της Άγκυρας, την απόπειρα μεταναστευτικής εισβολής, την ενεργειακή κρίση και την εισαγόμενη ακρίβεια καθώς και μία σειρά από φυσικές καταστροφές. «Και, ασφαλώς, η οδυνηρή τραυματική εμπειρία των Τεμπών ανέδειξε τις ελλείψεις που έχει ακόμα το κράτος μας. Νησίδες αναχρονισμού που αντιστέκονται στη συλλογική πρόοδο, δίπλα σε ανεύθυνες συμπεριφορές που την υπονομεύουν. Η ανατροπή όλων αυτών καθίσταται έτσι μια σαφής προτεραιότητα για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δημοφιλή