Επικεφαλής του OpenAI στη Γερουσία: «Σοβαρός ο κίνδυνος ανάμειξης της AI στις εκλογές»

Μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Κογκρέσου, ο Σαμ Αλτμαν τόνισε ότι είναι απαραίτητο να θεσπιστούν ρητοί κανόνες και θεσμικό πλαίσιο για την ΑΙ.
ELIZABETH FRANTZ via Reuters

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τhη δημιουργία του ChatGPT, δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη ότι η πιθανή ανάμειξη της τεχνητής νοημοσύνης στις εκλογές αποτελεί πηγή «σοβαρής ανησυχίας» προσθέτοντας ότι είναι απαραίητο να μπουν ρυθμιστικές δικλείδες ασφαλείας.

«Εχω άγχος γι′ αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε ο Σαμ Αλτμαν σχετικά με τις εκλογές και την τεχνητή νοημοσύνη, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ρητοί κανόνες και θεσμικό πλαίσιο.

Εδώ και μήνες, μεγάλες και μικρές εταιρείες ανταγωνίζονται για να φέρουν στην αγορά την όλο και πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια στην κούρσα. Ορισμένοι επικριτές της AI φοβούνται ότι η τεχνολογία θα επιδεινώσει κοινωνικές πληγές, μεταξύ των οποίων η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τερματίσει ακόμα και την ίδια την ανθρωπότητα.

ELIZABETH FRANTZ via Reuters

«Δεν υπάρχει τρόπος να κλείσουμε αυτό το κουτί της Πανδώρας. Εχει συντελεστεί μια παγκόσμια έκρηξη», δήλωσε ο γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές με εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης.

Η γερουσιαστής Μέιζι Χιρόνο σημείωσε τον κίνδυνο παραπληροφόρησης καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του 2024. «Στο πλαίσιο των εκλογών, για παράδειγμα, είδα μια εικόνα του πρώην προέδρου Τραμπ να συλλαμβάνεται από την αστυνομία της Νέας Υόρκης και έγινε viral», είπε, πιέζοντας τον Αλτμαν για το αν θεωρεί μια τέτοια ψευδή εικόνα επικίνδυνη.

Ο Aλτμαν απάντησε ότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να ξεκαθαρίζουν πότε μια εικόνα είναι δημιούργημα και όχι πραγματική.

Μιλώντας για πρώτη φορά ενώπιον του Κογκρέσου, ο Aλτμαν πρότεινε ότι, γενικά, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και δοκιμών για την ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

ELIZABETH FRANTZ via Reuters

Oταν κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ποια μοντέλα ΑΙ θα πρέπει να υπόκεινται σε αδειοδότηση, δήλωσε ότι ένα μοντέλο που μπορεί να πείσει ή να χειραγωγήσει τις πεποιθήσεις ενός ατόμου θα ήταν ένα παράδειγμα ενός «ορίου που δεν πρέπει να ξεπεράσουμε».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αρνούνται τη χρήση των δεδομένων τους για την κατάρτιση της τεχνητής νοημοσύνης, κάτι που αποτελεί μια ιδέα που ήδη συζητείται στο Καπιτώλιο. Ωστόσο δήλωσε, ότι η δημοσίευση του υλικού στον δημόσιο ιστό θα ήταν δίκαιο να γίνεται.

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκαλέσει κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του Aλτμαν, για να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι Αμερικανοί νομοθέτες επιδιώκουν επίσης να αναλάβουν δράση για την προώθηση των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας και της εθνικής ασφάλειας, περιορίζοντας παράλληλα την κακή χρήση της.

Ένας υπάλληλος του OpenAI πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία μιας αμερικανικής υπηρεσίας αδειοδότησης για την ΑΙ, η οποία θα μπορούσε να ονομάζεται Γραφείο για την Ασφάλεια και την Ασφάλεια των Υποδομών ΑΙ ή OASIS, όπως ανέφερε το Reuters.

Το OpenAI υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp. Ο Aλτμαν ζητά επίσης παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και την παροχή κινήτρων για τη συμμόρφωση με τους κανόνες ασφάλειας.

Δημοφιλή