Επιστήμονες δημιούργησαν ανθρωποειδές ρομπότ που υγροποιείται και περνάει μέσα από κάγκελα (βίντεο)

Τα σκληρά υλικά δεν είναι κατάλληλα για πλοήγηση σε στενό και περιορισμένο περιβάλλον, ενώ τα μαλακά υλικά είναι πιο αδύναμα και δύσκολα στον έλεγχο.
.
.
Wang et al., Matter, 2023

Οι επιστήμονες έχουν κάνει μια σημαντική ανακάλυψη στη ρομποτική: κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ το οποίο μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ στερεής και υγρής μορφής, διατηρώντας το αρχικό σχήμα του.

Οι ερευνητές έκαναν τα ρομπότ να πλοηγούνται σε διαδρομές με εμπόδια, να αφαιρούν ή να παραδίδουν αντικείμενα σε ένα μοντέλο του ανθρώπινου στομάχου, ακόμη και να υγροποιούνται για να ξεφύγουν από ένα κλουβί πριν επαναφέρουν το αρχικό του ανθρωποειδές σχήμα.

«Το να δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να αλλάζουν μεταξύ υγρών και στερεών καταστάσεων, τους προσδίδει περισσότερη λειτουργικότητα», λέει ο μηχανικός Σένφενγκ Παν του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Τα σκληρά υλικά δεν είναι κατάλληλα για πλοήγηση σε στενό και περιορισμένο περιβάλλον, ενώ τα μαλακά υλικά είναι πιο αδύναμα και δύσκολα στον έλεγχο.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν ήθελαν ένα μη τοξικό ρομπότ το οποίο μπορεί εύκολα να αλλάξει κατάσταση από μαλακό σε σκληρό και αντίστροφα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στράφηκαν λοιπόν στο γάλλιο, ένα μαλακό μέταλλο με σημείο τήξης 29.76 βαθμούς Κελσίου, λίγο πιο κάτω από τη μέση θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος. Έπειτα, πλαισίωσαν το γάλλιο με μαγνητικά σωματίδια δημιουργώντας μία «ενεργομαγνητική μεταβατική μηχανή στερεής-υγρής φάσης».

«Τα μαγνητικά σωματίδια έχουν δύο ρόλους», λέει ο μηχανολόγος μηχανικός Κάρμελ Μαζίντι του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ένας είναι πως κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία, οπότε μπορεί κανείς να θερμάνει το υλικό μέσω επαγωγής για να προκαλέσει αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στο ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινηθεί ανταποκρινόμενο σε αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ρομπότ τα οποία μπορούσαν να υπερπηδήσουν κενά, να σκαρφαλώσουν εμπόδια, ακόμα και να διαχωριστούν για να εκτελέσουν συντονισμένες εργασίες μετακινώντας αντικείμενα πριν συνδυαστούν ξανά και στερεοποιηθούν.

«Η μελλοντική εργασία θα πρέπει να εξερευνήσουν περαιτέρω πώς αυτά τα ρομπότ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα βιοϊατρικό πλαίσιο», λέει ο Κάρμελ Μαζίντι και προσθέτει: Αυτό που δείχνουμε εδώ είναι απλά μία επίδειξη, ένα proof-of-concept, αλλά χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να αποφασίσουμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πραγματικότητα για παράδοση φαρμάκων ή απομάκρυνση ξένων αντικειμένων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Matter.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα