ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/12/2019 09:35 EET

Επιστροφή στον χάρτη των επενδυτικών εταιρειών

Στελέχη μεγάλων εταιρειών δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την «υποδοχή» μεγάλων διεθνών επενδυτικών εταιρειών.

Feodora Chiosea via Getty Images

Το δρόμο προς την αγορά δανεισμού ανοίγουν σταδιακά οι εταιρίες στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενες το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι ξένοι επενδυτές για τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Στελέχη μεγάλων εταιρειών δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την «υποδοχή» που τους επιφυλάσσουν οι εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών επενδυτικών εταιρειών.

Μετά από τα χρόνια των μνημονίων, η Ελλάδα επιστρέφει στον χάρτη των επενδυτικών εταιρειών, αναφέρουν στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων τα οποία είχαν τη δυνατότητα πριν μερικές ημέρες, στο πλαίσιο του συνεδρίου Capital Link να έχουν στη Νέα Υόρκη σημαντικές επαφές με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων. Οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον των ξένων στελεχών έχει αναβαθμιστεί από «απλή ενημέρωση για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας μέσα στα μνημόνια, σε αναζήτηση επενδυτικών προτάσεων στη χώρα».

Είναι ενδεικτικό ότι στην πλειονότητα τους οι ξένοι επενδυτές ζητούν αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τις εκδόσεις που σχεδιάζει να κάνει το 2020 το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς τα Ελληνικά ομόλογα παραμένουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους εξαιτίας των εξαιρετικών αποδόσεων που προσφέρουν. 

Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι επενδυτές και για τα σχέδια των εισηγμένων εταιρειών στο Ελληνικών Χρηματιστήριο, σχετικά με τις μελλοντικές εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με στελέχη Ελληνικών εταιρειών, οι ξένοι επενδυτές εντοπίζουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στις εκδόσεις των Ελληνικών εταιρειών.

Το ενδιαφέρον αυτό έγκειται στο γεγονός ότι η Ελληνική Οικονομία βρίσκεται εδώ και καιρό σε θετικό μομέντουμ, γεγονός που μπορεί να ευνοήσει την αύξηση των επενδύσεων στη χώρα. Ταυτόχρονα, το επενδυτικό κέρδος που προσφέρει είναι ιδιαίτερα υψηλό, συνδυαζόμενο όμως με τη σταθερότητα σχετικά με το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας.

Αποτέλεσμα είναι οι Ελληνικές εταιρείες να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ξένων επενδυτών, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον να επενδύσουν στις εταιρικές εκδόσεις οι οποίες σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Σημαντικό ρόλο βέβαια θα παίξει και η στάση των ξένων οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι παρακολουθούν επισταμένως την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο ρόλος του Δημοσίου

Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια των επιχειρήσεων να επιστρέψουν στις διεθνείς αγορές προκειμένου να βρουν κεφάλαια για την χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, θα είναι οι εκδόσεις που σχεδιάζει για το 2020 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Όπως έχει γράψει η HuffPost αν και πρακτικά οι εξυπηρέτηση του χρέους για το 2020 είναι καλυμμένη χωρίς να υπάρχει ανάγκη για νέο δανεισμό, ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε για την επόμενη χρονιά ένα νέο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους από 4 έως 8 δις ευρώ. Στόχος να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ των προηγούμενων μηνών και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη σχέση της Ελλάδας με τους επενδυτές.