Επιτέλους απαγορεύονται και στην Ελλάδα οι "θεραπείες" μεταστροφής ανήλικων ΛΟΑΤΚΙ

Μια απάνθρωπη και αντι-επιστημονική πρακτική με στόχο την καταστολή σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου ενός ατόμου.
SOPA Images via Getty Images

Η Ελλάδα απαγορεύει τη θεραπεία μεταστροφής για ανηλίκους, μια πρακτική που στοχεύει στην καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και την οποία η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παγκοσμίως, καθώς και ειδικοί στον τομέα της υγείας, έχουν καταδικάσει ως επιβλαβή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο ενέκρινε το ελληνικό κοινοβούλιο, οι ψυχολόγοι ή άλλοι επαγγελματίες υγείας χρειάζονται τη ρητή συναίνεση ενός ατόμου για να κάνουν μια τέτοια θεραπεία και αντιμετωπίζουν πρόστιμα και ποινή φυλάκισης εάν παραβιάσουν το νόμο.

Η κυβέρνηση έχει συντάξει μια εθνική στρατηγική με χρονικό ορίζοντα έως το 2025 για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την ισότητα των φύλων στην Ελλάδα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χώρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία ποινικοποίησαν τη θεραπεία μεταστροφής νωρίτερα φέτος.

«Υπήρξαν κάποιες ψευδείς θεραπείες που δήλωναν ότι όταν ένας ανήλικος έχει επιλέξει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, οι γονείς του θα μπορούσαν δήθεν να προχωρήσουν σε ”θεραπείες” για να ”επιστρέψει στην κανονικότητα” αυτό το παιδί», είπε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Προφανώς αυτές οι ”θεραπείες” όχι μόνο δεν αποτελούν θεραπεία αλλά δεν υποστηρίζονται επιστημονικά», είπε ο υπουργός.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης τη διαφήμιση τέτοιων πρακτικών.

Ο Πλεύρης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να απαγορεύσει τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ίντερσεξ βρέφη και μωρά που γεννιούνται με άτυπα χρωμοσώματα που επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους ανατομία με τρόπο που δεν ταιριάζει με τον κανονιστικό ορισμό του αρσενικού ή του θηλυκού.

Δημοφιλή