Επίθεση Ερντογάν κατά Ελλάδας στον ΟΗΕ: «Μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

Μίλησε για «απάνθρωπες επαναπροωθήσεις» και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.
.
.
BRENDAN MCDERMID via REUTERS

Νέα, ιδιαίτερα ακραία επίθεση κατά της χώρας μας εξαπέλυσε από το βήμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της».

Εκτός από τις «απάνθρωπες επαναπροωθήσεις» παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, η Ελλάδα εφαρμόζει και «καταπιεστικές πολιτικές διακρίσεων» σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

Κρατώντας φωτογραφία με δύο νεκρά μωρά, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού: «Την περασμένη εβδομάδα, το 9 μηνών μωρό Ασίμ και ο τετράχρονος Αμπντουλβαχάπ πέθαναν με τις οικογένειές τους ως αποτέλεσμα του βυθίσματος των σκαφών τους από την ελληνική ακτοφυλακή», ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «τουρκική» τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ενώ επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για δύο κράτη στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις συγκρούσεις Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν, λέγοντας πως «θεωρούμε ότι είναι δυνατή η υπογραφή μιας εκτεταμένης ειρηνευτικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης στο Reuters πως έλαβε «θετικό» feedback από Αμερικανούς γερουσιαστές με τους οποίους συναντήθηκε σχετικά με την πώληση νέων μαχητικών F-16 στη χώρα του.

Δένδιας: Η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια: «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Ν. Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής».

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές. «Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Reuters

Δημοφιλή