ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/10/2018 10:50 EEST | Updated 21/10/2018 13:58 EEST

Ο Ρουβίκωνας ανάλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία του Καναδά

HuffPost Gr

Η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας» ανέλαβε την ευθύνη (και) για την επίθεση με βαριοπούλες και μπογιές που πραγματοποιήθηκε από ομάδα αγνώστων, τα ξημερώματα της Κυριακής, στην πρεσβεία του Καναδά, στο Χαλάνδρι. Αιτιολογεί δε την επιλογή του «στόχου» με αναφορές στην «στήριξη που αυτό παρέχει» ο Καναδάς «στην εταιρία Eldorado Gold». 

Ομάδα περίπου 10 κουκουλοφόρων έφτασε έξω από το κτίριο της πρεσβείας και, αφού προκάλεσαν φθορές στην τζαμαρία, στη συνέχεια πέταξαν μαύρες, κόκκινες μπογιές και αποχώρησαν.

Τη φύλαξη του κτιρίου έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, ο υπάλληλος της οποίας είπε ότι φοβήθηκε από την επίθεση και δεν βγήκε έξω για να δει προς ποια κατεύθυνση αποχώρησαν οι κουκουλοφόροι.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ρουβίκωνας και δημοσιεύεται σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου: 

«Πολλές από τις εξορυκτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως έχουν την έδρα τον Καναδά και τρεις από αυτές ενεπλάκησαν στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική. Οι Καναδικές πρεσβείες ανά τον κόσμο συστηματικά υπερασπίζονται τις Καναδικές εξορυκτικές σε σημείο που να εκβιάζουν κυβερνήσεις να δεχτούν την εξόρυξη απειλώντας με διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Από την Τσιάπας στο Μεξικό και την Γουατεμάλα που οι πρεσβείες στήριξαν εταιρίες που είχαν στο βιογραφικό τους δολοφονίες ακτιβιστών, μέχρι την Ονδούρα οπού εκβιαστικά η Καναδική πρεσβεία πίεζε την κυβέρνηση για την ψήφιση νομοσχεδίου ευνοϊκό για τις εξορυκτικές, παρά την αντίθετη κοινή γνώμη, το οποίο και ψηφίστηκε. Στην ίδια τακτική με τους ομοίους του, ο Καναδός πρέσβης στην Ελλάδα, Robert Peck, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για να πιέσει την εφαρμογή του νέου επενδυτικού σχεδίου της Eldorado στην Θράκη λέγοντας μάλιστα ότι η Καναδική κυβέρνηση εγγυάται για την περιβαλλοντική ευαισθησία της εταιρίας». 

Καταδικάζει το Υπ.Εξωτερικών

To υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο κτήριο της Πρεσβείας του Καναδά και που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών.

″Τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις άριστες σχέσεις της χώρας μας με τον Καναδά, αλλά ούτε τους δεσμούς διαχρονικής φιλίας μεταξύ των λαών μας”, αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: ”οι αρμόδιες ελληνικές αρχές προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου οι υπαίτιοι να ταυτοποιηθούν, να εντοπισθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”.

 

Huffpost GR
Huffpost GR
Huffpost GR
Huffpost GR