«Εποικοδομητική» αλλά χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Μέι-Κόρμπιν

Σε περαιτέρω συνομιλίες συμφώνησαν η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.
|
ASSOCIATED PRESS

Σε περαιτέρω συνομιλίες συμφώνησαν την Τετάρτη η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, και ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη σημερινή συνάντηση «εποικοδομητική».

Μετά την ολοκλήρωση της, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε απλώς ότι η διάρκειας περίπου δύο ωρών συνάντηση πήγε «πολύ καλά», ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει νέα συνάντηση σύντομα.

Παράλληλα, ο Τζέρεμι Κόρμπιν σημείωσε ότι συμφώνησε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό να συστήσουν «πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των ομάδων τους ώστε να εξερευνήσουν το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας».

Από την άλλη πλευρά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία την Τετάρτη δέχτηκε νέο πλήγμα μετά την παραίτηση του αρμόδιου υφυπουργού για το Brexit, δεν προέβη σε κάποια δήλωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, και οι δύο πλευρές έδειξαν ευελιξία κατά τη διάρκεια της συζήτησης που στόχο έχει τη δημιουργία «κοινού σχεδίου» επί του διαζυγίου.

Λίγο μετά τη συνάντηση εκπρόσωπος της κυβέρνησης από την πλευρά του είχε δηλώσει: «Οι συνομιλίες σήμερα ήταν εποικοδομητικές, και οι δύο πλευρές επέδειξαν ευελιξία και δεσμεύτηκαν να δώσουν τέλος στην τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας που διασφαλίζει ότι θα ανταποκριθούμε με επιτυχία (στην απόφαση) του βρετανικού λαού, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας και την ασφάλεια».

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος είχε πει: «Είχαμε εποικοδομητικές διευκρινιστικές συζητήσεις για το πως μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit. Συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα εργασίας ανάμεσα στις ομάδες μας που θα εξετάσουν τo αντικείμενο για συμφωνία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν μαζί με την πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Τζούλιαν Σμιθ.

Τον Τζέρεμι Κόρμπιν συνόδευαν ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κέιρ Στάρμερ, η σκιώδης υπουργός επιχειρηματικότητας, Ρεμπέκα Λονγκ - Μπέιλι και ο υπεύθυνος κομματικής πειθαρχίας, Νικ Μπράουν, όπως και ο διευθυντής επικοινωνίας και στρατηγικής του Κόρμπιν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατέστησε σαφές πως κατά την άποψή του η καλύτερη συμφωνία εξόδου είναι αυτή που έχει ήδη συμφωνηθεί, μολονότι έχει καταψηφιστεί από την βρετανική Βουλή. Προειδοποίησε μάλιστα πως η ΕΕ δεν πρόκειται να δώσει περαιτέρω μικρή παράταση στην διαδικασία του Brexit.

Λίγη ώρα νωρίτερα, βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν με 311 κατά και 310 υπέρ τη συνέχιση «ενδεικτικών ψηφοφορίων», με τη συμμετοχή του πρόεδρου της Βουλής Τζον Μπέρκοου στην ψηφοφορία καθώς υπήρξε ισοψηφία. Οι «ενδεικτικές ψηφοφορίες» είναι η διαδικασία επί της οποίας οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίζουν επί μιας σειράς επιλογών που αποσκοπούν στη δοκιμή της βούλησης του Κοινοβουλίου και να δει τι επιθυμεί η πλειοψηφία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, BBC)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα