ΔΙΕΘΝΕΣ
04/02/2019 10:35 EET | Updated 04/02/2019 10:40 EET

Υπόσχεση Τραμπ να σταματήσει τη μετάδοση του ιού του HIV στις ΗΠΑ μέχρι το 2030

1εκατ. Αμερικανοί είναι φορείς και 40.000 είναι τα ετήσια νέα κρούσματα.

Jim Young / Reuters

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  σχεδιάζει να δεσμευτεί κατά το διάγγελμά του για την Κατάσταση της Ένωσης για τον τερματισμό της επιδημίας του ιού HIV στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Politico που επικαλείται τέσσερις πηγές που έχουν γνώση για την ομιλία που θα εκφωνήσει ο Τραμπ αναφέρουν πως θα εστιάσει ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του προέδρου, τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους στις ομάδες εκείνες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων από τον ιό HIV και να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού μέχρι το 2030.

Την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής, προωθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τον τομέα της υγείας. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Υγείας κι Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών (HHS) Άλεξ Αζάρ, αλλά κι ο διευθυντής των κέντρων υγειονομικής πρόληψης (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί πολλά για το περιεχόμενο του διαγγέλματος Τραμπ είναι γνωστό το HHS έχει ασκήσει πιέσεις στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προεδρική αναφορά στην στρατηγική αντιμετώπισης του ιού HIV.

Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο προγραμματίζει την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοβουλιών στον τομέα της υγείας, που θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες. Ένας εκπρόσωπος του HHS παρέπεμψε για σχετικές ερωτήσεις στον Λευκό Οίκο, αλλά εκπρόσωπος αυτού αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το περιεχόμενο του καθιερωμένου προεδρικού διαγγέλματος.

Το προεδρικό διάγγελμα για την Κατάσταση της Ένωσης είναι μία πλατφόρμα πολιτικής παράδοσης για τους προέδρους των ΗΠΑ κι αναφορικά με την πραγματοποίηση γενναίων εξαγγελιών για τον τομέα της υγείας. Αρκετές βέβαια από τις εξαγγελίες αυτές, δεν στάθηκε δυνατό να υλοποιηθούν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο τελευταίο προεδρικό διάγγελμά του, τον Ιανουάριο του 2016, αναφέρθηκε στην λήψη μέτρων για τον τερματισμό του καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι οι δείκτες προσβολής από καρκίνο εξακολουθούν να μειώνονται, περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι των ΗΠΑ εκτιμάται ότι πέθαναν από καρκίνο μέσα στο 2018.

Pacific Press via Getty Images

 

1.000.000 φορείς

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, σύμφωνα με τα στοιχεία των υγειονομικών κέντρων πρόληψης, ενώ περίπου 40.000 νέα κρούσματα μόλυνσης καταγράφονται κάθε χρόνο. 

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την στρατηγική του Τραμπ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού HIV, τα στελέχη των υπηρεσιών υγείας θα επικεντρώσουν την προσοχή τους την πρώτη πενταετία στις κοινότητες περίπου 20 αμερικανικών πολιτειών, όπου κι έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μολύνσεων από τον ιό HIV.

Ο κεντρικός στόχος εντοπίζεται στον τερματισμό των μολύνσεων μέσω σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με δηλώσεις δύο αξιωματούχων από τον τομέα της υγείας, ενώ η στρατηγική αυτή του προέδρου Τραμπ, έχει κοινά σημεία με την στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ουσιών οπίου, που έχει παρουσιάσει έξαρση στις ΗΠΑ.

Την στρατηγική αντιμετώπισης της εξάπλωσης του HIV έχει καταρτίσει ο Ρέντφιλντ που έχει διακριθεί για την έρευνα του αναφορικά με το AIDS, ενώ επιλέχθηκε για την διεύθυνση των κέντρων υγειονομικής πρόληψης, την προηγούμενη χρονιά. Ο ίδιος υποστήριξε το 2018, ότι ο τερματισμός της εξάπλωσης του AIDS μέχρι το 2025 είναι πιθανός, με τα υπάρχοντα υγειονομικά μέσα, αλλά και την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης προφυλακτικών κατά την ερωτική πράξη.

Ο υφυπουργός Υγείας Μπρετ Τζουράιρ, που επιβλέπει την στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των οπιούχων, έχει επίσης ρόλο στην κατάρτιση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού HIV.

Η κυβέρνηση Τραμπ από την πλευρά της, έχει κατά καιρούς επιδεινώσει τις σχέσεις της με τα μέλη της κοινότητας των πασχόντων από HIV/AIDS.

Ο πρόεδρος Τραμπ τον Ιανουάριο του 2018, απέλυσε χωρίς λόγο την συμβουλευτική ομάδα που είχε για ζητήματα HIV/AIDS, ενώ τα νέα μέλη της, δεν ορκίστηκαν παρά μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος προσπάθησε επίσης να κόψει το προεδρικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του AIDS (PEPFAR). Πρόκειται για μία πρωτοβουλία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενεργοποίησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ. Από την πρωτοβουλία αυτή, έχουν διασωθεί περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τελικά, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε μία επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2018, που έλαβε δικομματική υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς.

Παράλληλα, ακτιβιστές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να καταργήσει προβλέψεις για τους ασθενείς στις κοινότητες των ομοφυλόφιλων και των διεμφυλικών, που αποτελούν τα 2/3 των νέων κρουσμάτων εξάπλωσης των μολύνσεων από τον ιό HIV.

Πηγές: Politico, AΠΕ-ΜΠΕ