Ερχονται τα χάπια που θα μας κάνουν να ερωτευτούμε

Τα φίλτρα αγάπης δεν θα είναι παραμύθια για πολύ ακόμη, λένε οι νευροεπιστήμονες.
Jenpol Sumatchaya via Getty Images/EyeEm

Τα φίλτρα αγάπης μπορεί να μην είναι πλέον υλικό μυθοπλασίας. Σύμφωνα με ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, τα χάπια που προκαλούν συναισθήματα αγάπης στον εγκέφαλο είναι «στον ορίζοντα».

Η δρ Αννα Μαχίν, μια εξελικτική ανθρωπολόγος και συγγραφέας του Why We Love, είπε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα αρκετά για τη νευροχημεία ώστε να δημιουργήσουν χάπια που θα μπορούσαν να ξεγελάσουν το σώμα (ώστε να βρεθεί) σε μια κατάσταση που προκαλείται από αγάπη.

Αυτά τα χάπια θα μπορούσαν ενδεχομένως «να ενισχύσουν τις ικανότητές μας να βρούμε την αγάπη - ή να αυξήσουν την πιθανότητα να μείνουμε ερωτευμένοι όταν (αυτό) είναι λίγο δύσκολο».

«Εγείρονται πολλά ηθικά ερωτήματα... αλλά τα χάπια αγάπης είναι σίγουρα στον ορίζοντα», είπε στο Cheltenham Science Festival...

Η δρ Μαχίν πιστεύει ότι τέτοια χάπια θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν από επαγγελματίες που παρέχουν θεραπεία σε ζευγάρια σε διάστημα τριών έως πέντε ετών. Αλλά γεννάται το ερώτημα: θα δίνουν ή όχι αυτά τα χάπια οι άνθρωποι απλώς σε οποιονδήποτε (και σε όλους) που τους αρέσει;...

Μπορεί να ακούγεται φουτουριστικό, αλλά μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ ορισμένων χαπιών και συναισθηματικής εγγύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι το MDMA «ενισχύει τα συναισθήματα εγγύτητας με τους άλλους» - και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στη θεραπεία ζευγαριών.

«Το MDMA χρησιμοποιήθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1970 από συμβούλους ζευγαριών στις ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επαναφέρουν τους γάμους τους – με ατεκμηρίωτα καλά αποτελέσματα», εξήγησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας ο Ντέιβιντ Νατ, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College.

Η δρ. Μαχίν υπέθεσε ότι οποιαδήποτε «φάρμακα αγάπης» στο μέλλον πιθανότατα θα ενισχύουν την ωκυτοκίνη, που συχνά αποκαλείται «ορμόνη της αγάπης», λόγω του γεγονότος ότι προκαλεί συμπεριφορές «δεσίματος» και συναισθήματα. Η ορμόνη απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά τη διάρκεια του σεξ, του θηλασμού και του τοκετού, αλλά τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι συμβάλλει στα αρχικά στάδια του ερωτικού ραντεβού.

«Η ωκυτοκίνη θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη μέσα σε μια δεκαετία για να πάρουν οι άνθρωποι μια δόση πριν βγουν έξω το βράδυ του Σαββάτου – περίπου όπως ένα ποτήρι προσέκο», λέει η δρ. Μαχίν.

Το μαζικό μάρκετινγκ χαπιών αγάπης και φίλτρων εξακολουθεί να είναι λίγο υποθετικό, αλλά ο καθηγητής Νατ πιστεύει ότι θα δούμε σύντομα το MDMA να έχει άδεια χρήσης για παθήσεις όπως η Διαταραχή Τραύματος και Μετατραυματικού Στρες (PSTD) και θα μπορούσε να ακολουθήσει η χρήση παρόμοιων χαπιών στη θεραπεία σχέσεων.

Κι αν θέλουμε να ερωτευτούμε ξανά χωρίς χάπι;

Μέχρι να έρθει το χάπι, εάν η σχέση μας χρειάζεται επανεκκίνηση, αυτές οι συμβουλές από τη θεραπεύτρια Λουσίλ Σάκλετον μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ψάχνουμε, χωρίς απαραίτητα να πάρουμε χάπια:

Προτείνετε μια διόρθωση