Ερευνα: Η μετάγγιση αίματος από νέους ανθρώπους βοηθά στην καταπολέμηση της γήρανσης

Επέκταση της ζωής κατά 16%.
Steve Debenport via Getty Images

Οι ερευνητές στο χώρο της υγείας, ελπίζουν ότι το αίμα των νέων ανθρώπων, θα μπορούσε να περιέχει το κλειδί για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αφού διαπίστωσε, πως μια ουσία που κυκλοφορεί στις φλέβες ποντικιών, νεαρής ηλικίας, καθυστερεί τον θάνατο και συγχρόνως ελέγχει την εξάπλωση της νόσου.

Αμερικανοί ερευνητές, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, των Ηνωμένων Πολιτειών, παρατήρησαν ότι μια ένωση που είναι άφθονη στο αίμα νεαρών ποντικών, ένα ένζυμο γνωστό ως eNampt, επέκτεινε τη ζωή κατά 16% όταν μεταφέρθηκε σε γηραιότερης ηλικίας τρωκτικά.

Σύμφωνα με το άρθρο της Independent, τα ποντίκια που έλαβαν την θεραπεία παρήγαγαν ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά, είχαν πιο υγιή μάτια, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στις δοκιμές μνήμης, ξόδεψαν περισσότερο στο παιχνίδι της ρόδας, ενώ απέκτησαν πιο πυκνό και πιο λαμπερό τρίχωμα», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν ελπίδα στο κομμάτι της έρευνας για την καταπολέμηση κατά της γήρανσης.

Οι εργασίες αυτές αποσκοπούν στην απομάκρυνση παλαιών κυττάρων, που μπορούν να συμβάλουν σε συνθήκες γήρατος, όπως η απώλεια όρασης, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Παρά το γεγονός πως οι επιδράσεις του eNampt δεν έχουν μελετηθεί πάνω στον άνθρωπο εντούτοις, έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές για μία άλλη χημική ουσία, με παρόμοιο ρόλο που βοηθά στην κατασκευή νέων αιμοφόρων αγγείων.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή