Έρευνα: Ένας βάτραχος και ένα φίδι έχουν κοστίσει στον κόσμο 16 δισ. δολάρια

Επιστήμονες υπολόγισαν το οικονομικό κόστος από δύο είδη εισβολείς.
Mary Ann McDonald via Getty Images

Επιστήμονες που υπολόγιζαν την οικονομική ζημιά από τα αποκαλούμενα ξενικά είδη-εισβολείς ανά τον κόσμο διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο είδη που είναι υπεύθυνα για περισσότερη ζημιά από οποιοδήποτε άλλο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για ένα είδος βατράχου (αμερικανικός βουβαλοβάτραχος- Lithοbates catesbeianus) και ένα είδος φιδιού (Boiga irregularis- ένα καφέ φίδι που «συχνάζει» στα δέντρα). Μαζί, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, έχουν προκαλέσει ζημιά ύψους 16,3 δισ. δολαρίων (10,3 δισ. από το φίδι και 6 δισ. από τον βάτραχο) από το 1986.

Η ζημιά που έχει προκληθεί από το φίδι οφείλεται σε ένα βαθμό στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του σε νησιά του Ειρηνικού: Στο Γκουάμ, όπου το ερπετό κατέφθασε κατά τύχη από Αμερικανούς πεζοναύτες κατά τον προηγούμενο αιώνα, ο τεράστιος πληθυσμός του προκαλεί διακοπές ρεύματος, καθώς φίδια πειράζουν καλώδια ηλεκτροδότησης, προκαλώντας μεγάλες ζημιάς. Θεωρείται ότι στο νησί βρίσκονται πάνω από δύο εκατομμύρια φίδια του είδους.

Jason Edwards via Getty Images

Όσον αφορά στον βάτραχο, η «έκρηξη» του πληθυσμού του στην Ευρώπη δημιούργησε την ανάγκη για δαπανηρά προγράμματα διαχείρισης/ αντιμετώπισης του προβλήματος: Για την αποτροπή της εξάπλωσης του αμφιβίου, που μπορεί να φτάσει μήκος μέχρι και 30 εκατοστά και βάρος μισό κιλό, αρχές έχουν αναγκαστεί να εγκαταστήσουν δαπανηρές περιφράξεις γύρω από γνωστές περιοχές αναπαραγωγής τους. Η περίφραξη μόλις πέντε μικρών λιμνών για να αποκλειστούν τα βατράχια κόστισε στη γερμανική κυβέρνηση 270.000 ευρώ, σύμφωνα με παλιά έρευνα της ΕΕ. Το συγκεκριμένο είδος τρώει...τα πάντα, ακόμα και άλλους βουβαλοβάτραχους.

Ένα άλλο είδος, ο κοινός βάτραχος coqui, κατηγορείται πως έχει προκαλέσει οικονομική ζημιά με άλλο τρόπο: Το πολύ δυνατό «τραγούδι»/ κάλεσμα ζευγαρώματός του θεωρείται ότι έχει προκαλέσει πτώση στην αξία των ακινήτων σε περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί πολύ.

Δημοφιλή