Ερευνα: Στα ύψη η ανδρική στειρότητα, στο ναδίρ η ποιότητα σπέρματος

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η ανδρική στειρότητα αυξάνεται ραγδαία, με τον αριθμό των ανδρών που αναζητούν θεραπεία να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 700% και την ποιότητα του σπέρματος να έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 15 χρόνια.

«Πρόκειται για ανησυχία για τη δημόσια υγεία» δήλωσε η Δρ. Άσλι Τιγκς, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης. Η γιατρός μίλησε στη Daily Mail σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που πρόκειται να παρουσιαστούν τη Δευτέρα στην Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική στο Ντένβερ.

Η ομάδα της ανέλυσε δείγματα από τα κέντρα γονιμότητας στις ΗΠΑ και την Ισπανία μεταξύ 2002 και 2017.

Η ομάδα της Τιγκς όχι μόνο διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ανδρών που αναζητούσαν θεραπεία αυξήθηκε από 8.000 σε 60.000 κατά τη διάρκεια της δεκαπενταετίας 2002-2017, αλλά μειώθηκε και η ποσότητα σπερματοζωαρίων.

Επιπλέον, το ποσοστά εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται λόγω προβλημάτων των ανδρών έχουν επίσης αυξηθεί - και αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέση ηλικία των ανδρών που ακολουθούν θεραπεία γονιμότητας είναι 36 ετών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της New York Post.

Οι άνδρες με συνολικό κινητό αριθμό σπερματοζωαρίων μεταξύ 0 και 5 εκατομμυρίων πρέπει ενδεχομένως να υποβληθούν σε θεραπεία IVF εάν θέλουν να συλλάβουν οι σύντροφοι τους. Αντίθετα, μια ποσότητα άνω των 20 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων θεωρείται κανονική από τους ειδικούς.

Η ερευνήτρια αποδίδει τη δραστική μείωση σε «περιβαλλοντικούς παράγοντες, το κάπνισμα και την παχυσαρκία». «Γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία επηρεάζει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων», δήλωσε η Τιγκς.

(Με πληροφορίες από NewYorkPost)