Ερντογάν: Χαρίζει φόρους και πρόστιμα προς το δημόσιο για να κερδίσει τις εκλογές

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος ανακολινωσε τα νέα μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση χρεών προς το δημόσιο.
Handout . via Reuters

Νέες προεκλογικές παροχές ανακοινώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στην οικονομία που απειλεί την επανεκλογή του στην προεδρία.

Σύμφωνα με την τουρκική Daily Sabah, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK Party) ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους με δημόσιους φορείς.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα χαρίσει τα προστιμα για καθυστερημένες πληρωμές και απλήρωτους φόρους αλλά και για χρέη σε ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, δήμους και άλλες υποχρεώσεις σε δημόσια ταμεία».

Η ανακοίνωση έγινε καθώς η Τουρκία οδεύει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές την άνοιξη στις 14 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τηλεοπτικός σταθμός NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει ένα ευρύ πακέτο αναδιάρθρωσης στους πολίτες πέρα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης για εκατομμύρια εργαζομένους ενώ ανακοίνωσε νέες σημαντικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις, για να αμβλύνει την οικονομική πίεση στα νοικοκυριά, λόγω του πληθωρισμού που φτάνει το 85,5% σπάζοντας αρνητικό ρεκόρ 24 ετών.

Η οικονομία απειλεί την επανεκλογή του

Αν και ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκε στο 64,27% τον περασμένο μήνα από 84,39% που ήταν τον Νοέμβριο το αυξημένο κόστος ζωής πρόκειται να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι αυτό είναι κάτι που προσπαθεί να ανατρέπει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οικονομολόγοι ωστόσο εκτιμούν ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν είναι τα πραγματικά καθώς ανακοίνωσε ότι η πτώση του πληθωρισμού το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είναι σημαντική και θα φτάσει στο 40% έως τα μέσα του 2023.

Η κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για να ενισχύσει τις εξαγωγές, την παραγωγή και τις επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ως μέρος ενός οικονομικού προγράμματος, που τελικά στοχεύει στη μείωση του πληθωρισμού, ανατρέποντας το χρόνιο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας σε πλεόνασμα.

Πέρυσι, η κεντρική τράπεζα της χώρας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο 9%, επικαλούμενη τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης. Διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στην πρώτη συνεδρίαση του έτους την Πέμπτη.

Ο Ερντογάν λέει ότι τα υψηλά ποσοστά προκαλούν πληθωρισμό και είπε ότι το νέο οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης αναμένεται να αποφέρει αποτελέσματα μέσα στο 2023.

Η κυβέρνηση εισήγαγε πέρυσι πολλά μέτρα ανακούφισης για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ορίου στις αυξήσεις των ενοικίων, της μείωσης των φόρων στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και της αποκάλυψης ενός μεγάλου σχεδίου στέγασης για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Πληροφορίες από Daily Sabah

Δημοφιλή