Φινλανδία: Τάιμ άουτ στις συνομιλίες με Τουρκία για το ΝΑΤΟ, λόγω της έντασης με την Σουηδία

"Θα δούμε που βρισκόμαστε όταν η σκόνη καταλαγιάσει μετά την τρέχουσα κατάσταση" λέει ο ΥΠΕΞ συνεκτιμώντας και το γεγονός πως η Τουρκία πάει σε εκλογές.
Nacho Doce via Reuters

Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας δηλώνει πως απαιτείται ένα τάιμ άουτ λίγων εβδομάδων στις συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Χρειάζεται ένα τάιμ άουτ προτού επιστρέψουμε στις τριμερείς συνομιλίες και δούμε πού βρισκόμαστε όταν η σκόνη καταλαγιάσει μετά την τρέχουσα κατάσταση. Δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα ακόμη» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα διάλειμμα για μερικές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση πέρυσι, λίγο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για ένταξη τους στην Συμμαχία.

Για να γίνει αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών-μελων. Ωστόσο, η Τουρκία, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι πρωτίστως η Σουηδίαπρέπει να λάβει μια πιο ξεκάθαρη στάση εναντίον όσων η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές του εξόφιστου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν τους οποίους θεωρεί ενορχηστρωτές για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι σχεδιάζουν να ενταχθούν στη συμμαχία ταυτόχρονα, και αυτό δεν έχει αλλάξει, είπε ο Χααβίστο. «Δεν βλέπω την ανάγκη για συζήτηση για αυτό», είπε ο Haavisto όταν ρωτήθηκε εάν η Φινλανδία θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει χωρίς τη Σουηδία.

Βέβαια, νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο φινλανδικό δίκτυο ΥLE , άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί περαιτέρω το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και των προβλημάτων που μπορεί να ανακύψουν εν ευθέτω χρόνω, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το Ελσίνκι εξετάσει να προχωρήσει χωρίς τη Στοκχόλμη.

Δημοφιλή