Ουκρανία: Βυθίζεται στα σκάνδαλα διαφθοράς εν μέσω πολέμου, ποιους απομακρύνει ο Ζελένσκι

Ο Κίριλο Τιμοσένκο απομακρύνθηκε από τη θέση του ενώ ο υπουργός Υποδομών συνελήφθη για δωροδοκία και ο υπουργός Άμυνας έχει σε βάρος του σοβαρές κατηγορίες.

Εν μέσω πολέμου, η Ουκρανία ταλανίζεται από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς με τον αναπληρωτή προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, να είναι ο πρώτος που απομακρύνεται από τα καθήκοντά του.

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και για τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ για συμβάσεις σχετικά με αγορά τροφίμων σε υπέρογκες τιμές αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών με την υποψία ότι έλαβε δωροδοκία 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών στη χώρα τον Σεπτέμβριο.

Ο τελευταίος μάλιστα συνελήφθη την Κυριακή από την αστυνομία καταπολέμησης της διαφθοράς.

Παρότι δεν διευκρίνισε τους λόγους της παραίτησής του. Ωστόσο ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αποχώρησή του ενδέχεται να εντάσσεται στις ευρύτερες αλλαγές προσωπικού τις οποίες ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Ο 33χρονος Τιμοσένκο ήταν αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου από το 2019, αρμόδιος για τις τοπικές και περιφερειακές πολιτικές. Επίσης συνεργάστηκε με τον Ζελένσκι στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Τιμοσένκο, όπως έχουν μεταδώσει ουκρανικά μέσα, έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα που αφορούσαν κυρίως τη χρήση ακριβών αυτοκινήτων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί όλες τις καταγγελίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι «υπάρχουν ήδη αποφάσεις για την αλλαγή προσωπικού (…) οι οποίες αφορούν αξιωματούχους διάφορων βαθμίδων στα υπουργεία και σε άλλες υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και των επαρχιών αλλά και των δυνάμεων επιβολής της τάξης».

Δημοφιλή