Σκάνδαλο διαφθοράς εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία: Απειλές για φυλακίσεις

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δεσμεύτηκε για «ισχυρά βήματα» κατά της διαφθοράς στο Κίεβο.
Valentyn Ogirenko via Reuters

Για «ισχυρά βήματα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στο Κίεβο δεσμεύτηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, στον απόηχο των αποκαλύψεων για σκάνδαλο διαφθοράς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η κοινωνία θα λάβει πλήρη πληροφόρηση, και το κράτος θα προβεί στα απαραίτητα ισχυρά βήματα, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο νυχτερινό του μήνυμα, προσθέτοντας πως «δεν θέλω να ανακοινώσω (τα βήματα) τώρα, μα όλα θα είναι δίκαια...θέλω να είμαι σαφής: Δεν θα υπάρξει επιστροφή σε αυτό που γινόταν στο παρελθόν».

Κορυφαίος σύμμαχος του Ζελένσκι είπε από πλευράς του τη Δευτέρα πως οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι θα φυλακιστούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής μηδενικής ανοχής.

Την Κυριακή οι αρχές ανακοίνωσαν πως είχαν θέσει υπό κράτηση τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών λόγω υποψιών για μίζα ύψους 400.000 δολαρίων για να διευκολύνει την εισαγωγή γεννητριών στην εμπόλεμη Ουκρανία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, μια έρευνα εφημερίδας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο κατηγορεί το υπουργείο Άμυνας για υπερβολικές πληρωμές σε προμηθευτές τροφίμων για τους στρατιώτες. Το υπουργείο είπε πως το δημοσίευμα περιείχε «ενδείξεις σκόπιμης χειραγώγησης» και ήταν «παραπλανητικό».

Ο Ντέιβιντ Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι, είπε πως αποσαφηνίστηκε κατά τη ρωσική εισβολή πως οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να «εστιάσουν στον πόλεμο, να βοηθούν θύματα, να κόψουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν τις αμφιλεγόμενες δραστηριότητες».

«Πολλοί πήραν το μήνυμα. Μα πολλοί δυστυχώς δεν το πήραν. Σίγουρα θα φυλακίζουμε ενεργά αυτή την άνοιξη. Αν η ανθρωπιστική προσέγγιση δεν δουλεύει, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο» είπε.

Πριν την εισβολή η αντιμετώπιση της διαφθοράς ήταν η κύρια θεματική του Ζελένσκι, ο οποίος εξελέγη το 2019 υποσχόμενος να καθαρίσει τους διαβόητα διεφθαρμένους θεσμούς της Ουκρανίας.

Με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle

Δημοφιλή