Απαντήσεις Μητσοτάκη: «Η αγορά καθορίζει τις αυξήσεις μισθών - Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη»

Αυξήσεις μισθών σε ιδωτικό και δημόσιο τομέα, ακρίβεια και αισχροκέρδεια, έμμεσοι φόροι και φοροδιαφυγή, έρευνες για υδρογονάνθρακες και επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας.
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ακολουθούν σημεία από τις απαντήσεις που δίνει ο πρωθυπουργός στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς η συνέντευξη Τύπου βρίσκεται σε εξέλιξη:

Πρώτη ερώτηση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια: «Κάθε μήνα βλέπουν τα νοικοκυριά τι θα πλήρωναν για ρεύμα, στον λογαριασμό τους. Μέτρα έχουμε λάβει ακόμα για τις τιμές των καυσίμων και με το καλάθι του νοικοκυριού. Στην αρχή λοιδωρήθηκε αυτή η πολιτική, όμως πρόσφατα και άλλες χώρες αναγνώρισαν τη σημασία της, όπως η Γαλλία. Το Μάρτιο έρχεται και το market pass, με 600 εκατομμύρια, που θα έρθουν από τα κέρδη των δύο ελληνικών διϋλιστηρίων».

Αισχοκέρδεια το θέμα και στη δεύτερη ερώτηση: «Το καλάθι του νοικοκυριού γιατί ωθεί τους καταναλωτές να κάνουν έλεγχο στις τιμές και να συγκρίνουν...έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς και εξαντλούμε όσα μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε τυχόν μηχανισμούς αισχροκέρδειας. Πιστεύω ότι τα χειρότερα, ως προς τις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει. Διάταξη περί αισχροκέρδειας υπάρχει και είναι αυστηρή. Πρέπει απλώς να εφαρμοστεί με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα.»

Ερώτηση: Θα δούμε μειώσεις στους έμμεσους φόρους; «Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο στη γονική παροχή, μειώσαμε τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών, υπήρξαν και μειώσεις σε έμμεσους φόρους, όπως εστίαση, μεταφορές, γυμναστήρια με συνολικό αποτύπωμα πάνω από 500 εκατομμύρια...Δε θέλω σήμερα να μιλήσω για την επόμενη τετραετία και τις δεσμεύσεις μας, θα τα πούμε στην προεκλογική περίοδο, όμως όλες οι μειώσεις φόρων σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία. Δεν διακινδυνέψαμε το μέλλον της χώρας. Τέλος, η προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, δε με βρίσκει σύμφωνο».

Ερώτηση: Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες...πως μπορεί να προσδοκά κανείς αύξηση μισθών όταν στη χώρα δεν ισχύουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και ενώ εσείς δεν συμφωνείτε με την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή; O αυξημένος κατώτατος μισθός θα καλύπτει τον πληθωρισμό; «Η 1η Απριλίου συνδέεται με τον κατώτατο μισθό επειδή ξεκινά η τουριστική περίοδος. Όχι με τις εκλογές. Η αύξηση μισθών έχει να κάνει με την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όσο βελτιώνεται τόσο θα μπορούν οι επιχειρήσεις και θα το ζητήσει και η ίδια η αγορά εργασίας να βελτιωθούν οι μισθοί. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ήδη βελτίωση των μισθών τα τελευταία 2-3 χρόνια. Θέλουμε σταθερές δουλειές, πλήρους απασχόλησης για τους νέους και να πληρώνουν καλύτερους μισθούς. Τέλος για τον κατώτατο μισθό, η αύξηση που ήδη έχουμε νομοθετήσει είναι σημαντική από τα 650 στα 713 ευρώ. Αναμένεται η νέα αύξηση από το υπουργείο Εργασίας. Δεν είμαι έτοιμος να την εξαγγείλω, θα είναι σημαντική πιστεύω, αλλά δεν θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.»

Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ερώτηση: Μήπως είναι ευκαιρία από φέτος να γίνει επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους; Βρισκόμαστε ακόμα στις 23 Ιανουαρίου, πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν έχουμε εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χρονιάς πριν από τον Φεβρουάριο. Καταλαβαίνω γιατί μιλάμε συνεχώς για το ”επόμενο βήμα” της κυβέρνησης, αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω να δούμε πόσα έγιναν και πρόκεται να γίνουν (αφού ανακοινώθηκαν). Κατώτατος μισθός, αύξηση συντάξεων από κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, market pass κόστους 600 εκατομμυρίων κλπ. Θα συνιστούσα άρα λίγη υπομονή και αυτοσυγκράτηση. Είμαστε κι εμείς αισιόδοξοι για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά αν κάτι με έχει διδάξει η ζωή τα τελευταία χρόνια είναι να είμαστε προσεκτικοί γιατί κρίσεις καραδοκούν παντού.

Ερώτηση: Γιατί δεν έχει ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα που επιθυμεί, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία; «Κύπρος και Πορτογαλία δεν πέρασαν από χρεοκοπία και από κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη...εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις ήδη, είμαστε ένα σκαλοπάτι από την ανάκτηση πλήρους κανονικότητας με την επενδυτική βαθμίδα. Είναι απολύτως εφικτό μέσα στο 2023. Περιμένουν και τις εκλογές και είναι θέμα χρόνου αν κερδίσουμε. Αναρωτιέμαι αν μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.»

Ερώτηση: Θα μπορέσει να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό η κυβέρνηση ώστε να γίνουν δημόσιες επενδύσεις; Διαπίστωσα - και στο Νταβός - διάθεση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η τάση αναμφίβολα θα συνεχιστεί. Η βελτίωση της εικόνας της χώρας δε μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όπως η ακρίβεια και οι συμπολίτες μας που τα βγάζουν πέρα δύσκολα. Όμως δημιουργούμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας. Για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ειδικότερα, με δράσεις όπως το Εξοικονομώ ή το Ανακαινίζω, εκ των πραγμάτων στηρίζουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα κατ′ εξοχήν. Όταν ανακαινίζουμε νοσοκομεία μας, θα το κάνουν και πάλι οι μικρότερες επιχειρήσεις, όχι οι κολοσσοί.»

Ερώτηση: Θα καταργηθεί το έκτακτο μέτρο - της κρίσης - της προσωπικής ευθύνης για τα μέλη της διοίκησης των ΑΕ;

«Ακούω αυτό που λέτε, θα το δούμε στην πορεία.»

Ερώτηση: Βασικός προεκλογικός σας στόχος ήταν η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Πόσο έχει αλλάξει και σε ποιούς τομείς τέσσερα χρόνια μετά; «Aν συγκρίνετε με το 2010, θα δείτε ότι η ελληνική οικονομία έχει γίνει πολύ πιο εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Αυτό αφορά σε πολλές εξαγωγές αγαθών. Η Ελλάδα έχει γινει πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά πιστοποιούνται και από σημαντικούς διεθνείς οίκους και από αναλυτές. Προσωπικά, θα ήθελα να συγκρίνω την εικόνα που πήρα από ξένους επενδυτές φέτος στο Νταβός με την αντίστοιχη συνάντηση πριν από τρία χρόνια. Σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αμφιβολίας που υπήρχε τότε, δεν υπάρχει. Η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική. Την καλύτερη απάντηση δίνουν λοιπόν αυτοί που επενδύουν στην Ελλάδα σήμερα.»

Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ερώτηση: 100 η δαπάνη των νοικοκυριών, 60 τα δηλωμένα εισοδήματα. Δεν είναι άδικο; «Δεν έχουμε άλλο τρόπο από τις φορολογικές δηλώσεις. Σήμερα έχουμε καλύτερη συμμόρφωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όσο οι δημόσιες πολιτικές γίνονται πιο έξυπνες και βελτιώνεται η δυνατότητα διασταυρώσεων, έχουμε και την πολιτική βούληση να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Γιατί είναι άδικο κάποιος να φοροδιαφεύγει και είναι διπλά άδικο να ευεργετείται από μία φορολογική δήλωση που δεν είναι ακριβής.»

Ερώτηση: Είναι σοσιαλίζουσα η πολιτική με τα επιδόματα; Και θα μας πείτε την ημερομηνία των εκλογών σήμερα, όπως ο Ερντογάν που είπε 14 Μαϊου; «Είμαι περήφανος γιατί στη διάρκεια στηρίξαμε εισοδήματα και με την επιστρεπτέα προκαταβολή ως εργαλείο, θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής. Θα έκλειναν επιχειρήσεις στην πανδημία χωρίς αυτό το μέτρο. Κάναμε το απολύτως σωστό. Στην Αγγλία κατέρρευσε η λίρα και η πρωθυπουργός επειδή δεν έγινε σωστά η κίνηση της στήριξης των επιχειρήσεων. Αν μπορούμε να σώσουμε θέσεις εργασίας σε συστημική κρίση θα το ξανακάνουμε. Για την ημερομηνία των εκλογών, θα σεβαστώ την συμφωνία αλήθειας ότι σήμερα οι ερωτήσεις θα είναι για την οικονομία.»

Ερώτηση για τις τράπεζες: «Οι τράπεζες έχουν δυνατότητα να μειώσουν τα επιτόκια καταθέσεων. Θα το περίμενα όπως κι έναν ανταγωνισμό μεταξύ τους. Με καλύτερες προσφορές για επιτόκια. Πολλές εταιρίες επίσης επιβραβεύουν τους καλούς πελάτες τους. Θα έπρεπε και οι τράπεζες να το σκεφτούν.»

Eρώτηση: Πως θα προχωρήσετε με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες; «Το φυσικό αέριο θα είναι κοντά μας για δεκαετίες. Επενδύσεις τέτοιες είναι βιώσιμες και πραγματοποιήσιμες. Ταυτόχρονα με τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι έρευνες δρομολογούνται. Τα οικόπεδα είναι συγκεκριμένα και δεν εξετάζονται άλλα. Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε αποτελέσματα που θα μας δείξουν δυτικά της Πελοποννήσου και στην Κρήτη εάν έχουμε εύρημα. Υπάρχει και στην Δυτική Ελλάδα, την περιοχή της Κέρκυρας, έρευνα.»

Ερώτηση για τις απευθείας αναθέσεις από το δημόσιο και σε σχέση με το πρόβλημα της διαφάνειας και την υπόθεση Πάτση. «Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι χωρίς απευθείας αναθέσεις θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ας έρθει να μου το πει. Θέλουμε γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες για να προμηθεύεται με διαφάνεια το δημόσιο, όμως δεν υπήρξε χώρα που να μην έκανε απευθείας αναθέσεις για εμβόλια, μάσκες κλπ.»

Ερώτηση: Είστε ευχαριστημένος στο θέμα της αύξησης μισθών από τη στάση του ΣΕΒ και των επιχειρήσεων; Και με ποιό τρόπο θα συμπεριλάβετε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο; «Υπάρχει πρόβλημα εισαγόμενης ακρίβειας αλλά η ευθύνη είναι δική μας και έχουμε πάρει πολλά μέτρα για να περιορίσουμε την ακρίβεια. Παροχές σε είδος, εξ αποστάσεως εργασία, stock options, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για εργασιακή ευημερία, πέρα και πάνω από τον μισθό, που ασφαλώς αποτελεί η αφετηρία. Αλλά ενθαρρύνουμε και όλα αυτά τα συμπληρωματικά. Και, ναι, θα έχουμε νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Άρα θα έχουμε σημαντική εξέλιξη για τους δημόσιους υπαλλήλους την 1η Ιανουαρίου του 2024.»

Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θεματική συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο "Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας", Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ερώτηση: Βιομηχανίες προειδοποιούν ότι κινδυνεύουν από το κόστος της ενέργειας. Τί σκέφτεστε; «Πράγματι αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Η αποκλιμάκωση από την εφαρμογή του πλαφόν στην Ευρώπη αποδίδει και θα αποδώσει περισσότερα. Όμως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχει φόβος ότι τα κίνητρα στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλα, ώστε θα υπάρξει κύμα μετακίνησης επιχειρήσεων από την Ευρώπη. Θα δώσω μάχη για αυτό το θέμα στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή απάντηση.»

Δημοφιλή