Έρευνα: «Αφανής ήρωας» μειώνει την αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη από τα αέρια θερμοκηπίου

Τι διαπίστωσαν ερευνητές του UCLA.
.
.
NASA Scientific Visualization Studio

Νέα μελέτη από το UCLA δείχνει πως η σκόνη στην ατμόσφαιρα του πλανήτη – μικροσκοπικά σωματίδια από θύελλες σκόνης σε ερήμους- ψύχει ελαφρώς τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να περιορίζει σε ένα βαθμό τη θέρμανση που προκαλείται από τα αέρια θερμοκηπίου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Earth and Environment, έδειξε πως η ποσότητα της σκόνης από ερήμους αυξήθηκε περίπου 55% από τα μέσα του 19ου αιώνα, κάτι που οδήγησε σε αύξηση της ψυκτικής επίδρασής της.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη που επιδεικνύει τη συνολική ψυκτική επίδραση της σκόνης από ερήμους στην ατμόσφαιρα. Η ατμοσφαιρική σκόνη σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί φαινόμενα που αυξάνουν τη θερμοκρασία στον πλανήτη, μα επειδή άλλα φαινόμενα/ επιδράσεις την αντισταθμίζουν, η μελέτη υπολόγισε ότι, συνολικά, λειτουργεί ψυκτικά/ περιοριστικά ως προς την αύξηση της θερμοκρασίας.

Εάν τα επίπεδα της σκόνης μειωθούν- ή σταματήσουν να αυξάνονται- τότε η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να ενταθεί, είπε ο Τζάσπερ Κοκ, ατμοσφαιρικός φυσικός του UCLA και lead author της έρευνας.

«Δείχνουμε ότι η σκόνη της ερήμου έχει αυξηθεί και πιθανότατα αντισταθμίζει ελαφρώς την αύξηση της θερμοκρασίας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που απουσιάζει από τα παρόντα κλιματικά μοντέλα» είπε ο Κοκ, που μελετά το πώς τα αιωρούμενα σωματίδια επηρεάζουν το κλίμα. «Η αυξημένη σκόνη δεν έχει προκαλέσει πολλή ψύξη- τα κλιματικά μοντέλα είναι ακόμα κοντά- μα τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πως τα αέρια θερμοκηπίου από μόνα τους θα μπορούσαν να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη θέρμανση του κλίματος από ό,τι προβλέπουν τώρα τα μοντέλα».

Ο Κοκ παρομοιάζει αυτό που συμβαίνει με το να βλέπει κάποιος, ενώ οδηγά ένα αυτοκίνητο σε μεγάλη ταχύτητα, ότι το χειρόφρενο είναι λίγο τραβηγμένο. Όπως το να αποδεσμευτεί πλήρως το χειρόφρενο θα κάνει το αυτοκίνητο να πάει ακόμα πιο γρήγορα, μια παύση στην αύξηση των επιπέδων σκόνης θα επιτάχυνε ελαφρώς την αύξηση της θερμοκρασίας.

Επίσης, ενώ τα επίπεδα της σκόνης στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί συνολικά από την προ-βιομηχανική εποχή, η τάση αυτή δεν είναι σταθερή, καθώς έχει βρεθεί στα «πάνω» της και στα «κάτω» της. Επίσης, επειδή υπάρχουν πολλές φυσικές και ανθρωπογενείς μεταβλητές που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση ή μείωση των επιπέδων, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ακριβώς πώς οι ποσότητες ατμοσφαιρικής σκόνης θα αλλάξουν τις επόμενες δεκαετίες.

Δημοφιλή