Εργα 23 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Το σχέδιο συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου και του εκτελεστικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΑ. Α.Ε.
Alexandroupolis Port Authority
Alexandroupolis Port Authority
Alexandroupolis Port Authority

Η κυβέρνηση αποφάσισε, πρόσφατα, να μην αποκρατικοποιήσει ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια -από γεωπολιτικής πλευράς- της χώρας μας.

Τα θέματα ήταν πολλά, για λόγους πολιτικής και ισορροπιών, με αποτέλεσμα να κληθεί, τώρα, το Δημόσιο, να αναλάβει, αν όχι όσα επρόκειτο να κάνει ο επενδυτής, τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Πολίτη και του εκτελεστικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ, με τον διευθύνοντα Σύμβουλο, Κωνσταντίνο Χατζηκωνσταντίνου και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΑ Α.Ε., Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, πρόκειται να υλοποιηθούν έργα για την αποκατάσταση των βαθών της λιμενολεκάνης και του διαύλου εισόδου – εξόδου, την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα και τη σύνδεσή του με τη νέα Περιφερειακή Οδό Αλεξανδρούπολης που ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή.

Πρόκειται για έργα που θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμένα και θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η κίνηση των οχημάτων με προορισμό το λιμάνι δεν θα διεξάγεται μέσα από τον αστικό ιστό της πόλης.

Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναλάβουν την ωρίμανση, δημοπράτηση και χρηματοδότηση των έργων συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ (18,5 εκατ. ευρώ για τα έργα εκβάθυνσης και 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του οδικού δικτύου).

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα λειτουργήσει ως φορέας χρηματοδότησης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως Αναθέτουσα Αρχή και το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας ωρίμανσης των έργων. Τα συγκεκριμένα έργα υποδομής έχουν ήδη χαρακτηριστεί έργα στρατηγικής σημασίας από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και επίκειται η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, προχωρά η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για την πρόσληψη συμβούλου Στρατηγικής & Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, ο οποίος θα αναλάβει την εκπόνηση Business Plan και θα μελετήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του Οργανισμού Λιμένος. Με βάση το Business Plan θα ληφθούν αποφάσεις για την υλοποίηση επενδύσεων, όπως την προμήθεια εξοπλισμού φορτοεκφόρτωσης και την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Οι σύμβουλοι θα εξετάσουν, επίσης, το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΟΛΑ Α.Ε. με νέους χρήστες, ενώ αναμένεται να συνδράμουν στην εφαρμογή του νέου επιχειρηματικού σχεδίου εφόσον κριθεί απαραίτητο. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό με προϋπολογισμό 550.000 ευρώ έχει οριστεί η 20η Μαρτίου 2023.

Επίσης, εξετάζονται αιτήματα υφιστάμενων και δυνητικών χρηστών του λιμένα για τη μίσθωση χώρων εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα