Εργασιακά και έλλειψη προσωπικού τινάζουν στον αέρα τα ταξίδια το φετινό καλοκαίρι

Αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες αναζητούν λύσεις για τις ακυρωμένες πτήσεις και τις πολύωρες καθυστερήσεις ενόψει καλοκαιριού.
Nacho Doce via Reuters

Η διαμάχη για τα εργασιακά στην Ευρώπη δημιουργεί ανησυχίες για ακόμη περισσότερους ταξιδιωτικούς πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου, με αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες να αναζητούν εναγωνίως περισσότερους εργαζόμενους, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουν τις ακυρώσεις πτήσεις και τις καθυστερήσεις για τους επιβάτες.

Την Πέμπτη, περίπου 1.000 πιλότοι της SAS στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία απείλησαν ότι ενδέχεται να προχωρήσουν σε απεργία από τα τέλη Ιουνίου, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle της Γαλλίας αποχώρησαν από το πόστο τους, με το ένα τέταρτο των πτήσεων να ακυρώνονται.

Benoit Tessier via Reuters

Οι αεροπορικές εταιρείες, που πλήττονται από την πτώση των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποντάρουν σε ένα δυνατό καλοκαίρι, με τα ναύλα να αυξάνονται για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος καυσίμων και τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας να αξιώνουν υψηλότερες αμοιβές λόγω του πληθωρισμού.

Ενώ ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Norwegian Air κατέληξε σε μισθολογική συμφωνία με το νορβηγικό σωματείο που εκπροσωπεί τους πιλότους για το 2022 και το 2023, πληρώματα από τρεις αντίστοιχες αεροπορικές, συμπεριλαμβανομένης της Ryanair, προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Europa Press News via Getty Images

Οι διευθύνσεις των αεροδρομίων στην Ευρώπη και τον Καναδά παλεύουν να προσλάβουν γρήγορα προσωπικό και να προωθήσουν τις νέες προσλήψεις, την ώρα που η ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία οδηγεί σε ακυρώσεις πτήσεων και πολύωρες αναμονές.

Το απόγευμα της Τετάρτης, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa και η θυγατρική της Eurowings δήλωσαν ότι καταργούν περισσότερες από 1.000 πτήσεις τον Ιούλιο, λόγω ελλείψεων προσωπικού εν μέσω της πολυάσχολης περιόδου των διακοπών.

Europa Press News via Getty Images

Η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) δήλωσε ότι βαριά κυκλοφοριακή συμφόρηση σημειώθηκε πριν από την πανδημία και τώρα περιορίζεται σε ορισμένα αεροδρόμια, επιδεινούμενη από τις καθυστερήσεις στη λήψη σημάτων ασφαλείας που απαιτούνται για το νεοπροσληφθέν προσωπικό.

Επίσπευση προσλήψεων και αυξήσεις μισθών

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και τα αεροδρόμια έχουν αποφύγει σε μεγάλο βαθμό την συμφόρηση, η έλλειψη προσωπικού έχει αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις και να περιορίσουν τα καλοκαιρινά δρομολόγια.

Η Alaska Air τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ακυρώσει το 4% των πτήσεων της λόγω μειωμένου προσωπικού. Η Delta Air Lines, η οποία ακύρωσε περίπου 700 πτήσεις κατά την τετραήμερη αργία της Ημέρας Μνήμης (30 Μαϊου), σχεδιάζει να μειώσει τις πτήσεις μέχρι τον Αύγουστο.

Lindsey Wasson via Reuters

Το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Καναδά επιτρέπει σε μέρος του προσωπικού, που δεν έχει ακόμη αποκτήσει τα σήματα του, να εργάζεται προσωρινά υπό την επίβλεψη πιστοποιημένων υπαλλήλων.

Η Transport Canada δήλωσε ότι έχει λάβει 13.722 αιτήσεις σε εθνικό επίπεδο για ειδικές άδεια υπαλλήλων, όπως αυτές που χορηγούνται στους υπεύθυνους για τις ράμπες αεροδρομίων ή τους χειριστές των αποσκευών, το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με τα 5.968 αιτήματα την ίδια περίοδο το 2021.

Mike Segar via Reuters

Ο Καναδός υπουργός Μεταφορών, Ομάρ Αλγκάμπρα, δήλωσε την Τετάρτη ότι συνεργάζεται με εταίρους για να βρει περισσότερους υπαλλήλους ελέγχου.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, Air Canada, ακύρωσε σχεδόν το 10% των πτήσεων από το αεροδρόμιο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου. Η Air Canada είπε ότι η συνολική διεκπεραίωση των πτήσεων της παραμένει υψηλή και ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, «ανάγκασαν τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις».

Europa Press News via Getty Images

Στην Ευρώπη, τα αεροδρόμια του Δουβλίνου και του Χίθροου προσλαμβάνουν υπαλλήλους, ενώ το αεροδρόμιο Σίπχολ στο Αμστερνταμ αυξάνει τους μισθούς του προσωπικού.

Η Ισπανία ανακοίνωσε την Τρίτη την πρόσληψη 500 επιπλέον αστυνομικών για να στελεχώσει τους ελέγχους διαβατηρίων σε πολυσύχναστα αεροδρόμια και τουριστικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Μαδρίτης.

Europa Press News via Getty Images

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας απέδωσε τη συμφόρηση που παρατηρήθηκε στους συνοριακούς ελέγχους στις πολλαπλές πτήσεις που έφτασαν ταυτόχρονα. Ωστόσο, η CEHAT, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της χώρας για ξενοδοχεία και καταλύματα, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί για αυτή τη συμφόρηση, γνωρίζοντας ότι τα ελεύθερα ταξίδια Βρετανών πολιτών στην Ισπανία τελείωσαν λόγω του Brexit.