Έσοδα 130 δισ. δολαρίων για τη Νορβηγία από πετρέλαιο-αέριο το 2023: Πενταπλάσια από το 2021

Πρόβλεψη για αύξηση 18% σε σχέση με τα φετινά επίπεδα.
Nerijus Adomaitis via Reuters

Η νορβηγική κυβέρνηση αναμένει έσοδα ρεκόρ το επόμενο έτος από τη βιομηχανία αερίου και πετρελαίου της, ανέφερε την Πέμπτη, προβλέποντας αύξηση 18% σε σχέση με τα επίπεδα αυτού του έτους και πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2021, καθώς η παραγωγή αυξάνεται και οι τιμές είναι στα ύψη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου σχεδόν τριπλασιάστηκαν το 2022 μετά από τη διακοπή των προμηθειών από τη Ρωσία τόσο πριν όσο και μετά την εισβολή στην Ουκρανία, και η τιμή έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από πέρυσι.

Η Νορβηγία, νούμερο ένα προμηθευτής αερίου της Ευρώπης και μεγάλος παραγωγός αργού πετρελαίου, αναμένει άντληση 4,3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου την ημέρα το επόμενο έτος, αυξημένη σε σχέση με τα αναμενόμενα 4,1 εκατομμύρια το 2022, διασφαλίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Το νορβηγικό υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2023 είπε ότι τα έσοδα από πετρέλαιο και αέριο το επόμενο έτος φάνηκαν να αυξάνονται στο ρεκόρ των 1,38 τρισ. κορονών (131 δισ. δολάρια) από τα 1,17 τρισ. το 2022 και τα 288 δισεκατομμύρια κορόνες το 2021.

Αν και χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων έχει πει ότι οι αυξημένες τιμές του αερίου δεν την συμφέρουν μακροπρόθεσμα, έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για πλαφόν στις τιμές, υποστηρίζοντας πως δεν θα βοηθούσε την Ευρώπη να εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια.