Η Λυρική απαντά για τη «Στρέλλα» μετά τον σάλο: Αναζητά διεμφυλική πρωταγωνίστρια

Γιατί παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής.
|
Η αφίσα της ταινίας «Στρέλλα»
Η αφίσα της ταινίας «Στρέλλα»

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης δηλώνει την απόφαση της να «διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο» της όπερας δωματίου «Στρέλλα» με στόχο, όπως αναφέρεται, «να εξαντληθούν οι προσπάθειες -σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο- προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου».

Η ανακοίνωση της ΕΛΣ έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε η παραίτηση της συμβούλου παραγωγής της παράστασης, Κάθλιν Ράιλι, η οποία ενημέρωσε μέσω ανάρτησης στο facebook ότι αποχωρεί από την παραγωγή εξηγώντας τον λόγο: «Δεν συνηθίζω να κάνω τέτοιου είδους αναρτήσεις, αλλά μόλις ήρθε στην αντίληψή μου ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα ‘Στρέλλα’ ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα. Αποχωρώ και επίσημα από τον ρόλο του Συμβούλου Παραγωγής και λήγω την συνεργασία μου με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ευχαριστώ όσους συνεργάτες έχουν πραγματικά στηρίξει την κοινότητα και εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα για όλα τα τρανς άτομα».

Η όπερα δωματίου «Στρέλλα», σε μουσική του συνθέτη Μιχάλη Παρασκάκη θα ανέβει τον Ιανουάριο του 2023, από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και λιμπρέτο της Αλεξάνδρα Κ*, το οποίο βασίζεται στο σενάριο της ομώνυμης ταινίας του Πάνου Κούτρα. Πρωταγωνίστρια της πολυσυζητημένης ταινίας ήταν η Μίνα Ορφανού, η οποία απέσπασε για την ερμηνεία της το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η ΕΛΣ ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει για την παράσταση ακρόαση «για την επιλογή ρόλων διεμφυλικών γυναικών» που «απευθύνεται σε διεμφυλικές γυναίκες ερμηνεύτριες οποιασδήποτε φωνητικής κατηγορίας (υψίφωνης ή βαρύτονης) με υποκριτικές και φωνητικές ικανότητες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι ακριβείς ρόλοι θα ανακοινωθούν μετά το αποτέλεσμα της ακρόασης και θα προσαρμοστούν στο έργο βάσει αυτών».

Παρότι η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, με ημερομηνία διεξαγωγής της ακρόασης την 14η Οκτωβρίου, όπως αποκάλυψε η Κάθλιν Ράιλι στην ανάρτηση της «ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την όπερα ‘Στρέλλα’ ΔΕΝ δόθηκε σε τρανς γυναίκα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣ μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε:

«Αναφορικά με την όπερα δωματίου «Στρέλλα», διευκρινίζονται τα εξής:

Βάσει της πολιτικής των αναθέσεων νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες η Εθνική Λυρική Σκηνή τηρεί απαρέγκλιτα τη βασική αρχή να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία στην καλλιτεχνική και συνθετική τους προσέγγιση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΛΣ, βάσει της παρτιτούρας του έργου, στήριξε την καλλιτεχνική ανάγκη να ερμηνευτεί ο ρόλος της Στρέλλας από επαγγελματία βαρύτονο, δεδομένων των υψηλών μουσικών και φωνητικών απαιτήσεων του ρόλου και του είδους. Παράλληλα υπήρξε και ο σχεδιασμός να αναλάβουν ρόλους του έργου διεμφυλικές γυναίκες, μέσω ακρόασης.

Εντούτοις, αφουγκραζόμενοι τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αναφορικά με τη συμπεριληπτικότητα και την τρανς ορατότητα –έννοιες οι οποίες βρίσκονται και στον πυρήνα της χειρονομίας της της ανάθεσης του τίτλου αυτού–, η ΕΛΣ ανακοινώνει ότι θα διευρύνει τις ακροάσεις και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου με στόχο να εξαντληθούν οι προσπάθειες –σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο– προκειμένου να βρεθεί μια διεμφυλική γυναίκα ερμηνεύτρια η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του έργου.

Οι λεπτομέρειες για τη νέα ακρόαση θα ανακοινωθούν σύντομα».