«Δεν χάθηκαν, κλάπηκαν» λέει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Βρετανός κωμικός Τζον Όλιβερ

Όσα είπε στην εκπομπή του «Last Week Tonight» για το Βρετανικό Μουσείο.
 (Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
(Photo by Evan Agostini/Invision/AP)
via Associated Press

Ο Τζον Όλιβερ, ο Βρετανός κωμικός και οικοδεσπότης του «Last Week Tonight» αναφέρθηκε στη δημοφιλή εκπομπή του στις αρχαιότητες που είναι προϊόν κλοπής και λεηλασίας και βρίσκονται σε μουσεία ανά τον κόσμο, σχολιάζοντας με «όπλο» τη σάτιρα -και ιδιαίτερα καυστικό τρόπο- το Βρετανικό Μουσείο και ειδικά, την περίπτωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Εάν ψάχνετε κάποιο αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας που λείπει, εννέα στις δέκα περιπτώσεις θα βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Είναι το μεγαλύτερο τμήμα απολεσθέντων του κόσμου -με τη λέξη ‘απολεσθέντων’ σε πολλά εισαγωγικά», είπε με νόημα.

Ο Όλιβερ έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Ελγίνεια, όπως είναι γνωστά στη Βρετανία, δηλαδή τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ήρθαν από την Ελλάδα από τον λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα και βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν χάθηκαν, κλάπηκαν που είναι σαφώς χειρότερο. Είναι σαν να μην μπορεί κάποιος να βρει το τελευταίο κομμάτι του παζλ και να μαθαίνει ότι τελικά δεν το τοποθέτησε λάθος. Ένας Βρετανός κόμης μπήκε κρυφά στο σπίτι σου, το έκλεψε και μετά πούλησε (σ.σ. τα κλεμμένα) σε ένα μουσείο που βρίσκεται πάνω από 1.000 μίλια μακριά».

Ο Όλιβερ κατέκρινε τα «απίστευτα» επιχειρήματα όσων υπερασπίζονται το Βρετανικό Μουσείο και άλλα «αποθετήρια» κλεμμένων αρχαιοτήτων και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον Βρετανό πρωθυπουργό Γουίλιαμ Γκλάντστοουν, ο οποίος το 1868 δήλωνε ότι «θρηνούσε βαθιά» για τα αντικείμενα που λεηλάτησε ο βρετανικός στρατός την Αιθιοπία, ζητώντας την επιστροφή τους.

«Το έλεγε το 1868!», είπε ο Όλιβερ. «Δεν ξέραμε καν πώς να θεραπεύσουμε μια ουρολοίμωξη χωρίς βδέλλες εκείνη την εποχή, αλλά ξέραμε ότι το να κάνεις επιδρομές σε άλλες χώρες με στόχο τα δικά τους πράγματα ήταν «βαθιά θλιβερό», που είναι ο βρετανικός τρόπος για να πεις ότι κάτι είναι super fucked up».

Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost