Euroferry Olympia: Αγωνία για δέκα αγνοούμενους, συνεχίζονται οι έρευνες

Οι αρχές αναζητούν την αιτία της φονικής πυρκαγιάς, εν μέσω καταγγελιών για ελλιπή ασφάλεια και άλλες παραβιάσεις.
Eurokinissi

Με αμείωτη ένταση και εχθρό τον χρόνο συνεχίζονται οι προσπάθειες για την ανεύρεση των 10 αγνοουμένων στου χώρους του μοιραίου πλοίου Euroferry Olympia, όπου έχασε τη ζωή του ένας Ελληνας οδηγός, κατά τη διάρκεια της φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ο άτυχος 58χρονος εντοπίστηκε απανθρακωμένος στο δεύτερο γκαράζ, μέσα σε καμπίνα φορτηγού.

Νωρίτερα χαμόγελα αισιοδοξίας στα χείλη των δεκάδων συγγενών, που παρακολουθούν συγκλονισμένοι τις προσπάθειες των διασωστών τόσες μέρες, έδωσε η εικόνα του 22χρονου Λευκορώσου οδηγού, που βγήκε ζωντανός από την κόλαση της πυρκαγιάς έπειτα από 52 εφιαλτικές ώρες.

Το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε νέα εστία φωτιάς στον 3ο όροφο του καταστρώματος η οποία προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες μικροεστίες. Οι πυροσβέστες έχουν χωριστεί σε ομάδες των 10 ατόμων, επιχειρώντας μέσα σε πυκνούς καπνούς και φλόγες στα γκαραζ 2 και 3, για να βρουν τους αγνοούμενους.

Το οχηματαγωγό ρυμουλκήθηκε προς την Κέρκυρα σε απόσταση 2,5 μιλίων προς τον Αγιο Σπτυρίδωνα καθώς από τα ρεύματα είχε παρασυρθεί προς τα ανοιχτά. Εχει πάρει ελαφρά κλίση χωρίς, πάντως, να κινδυνεύει να βυθιστεί. Το έργο διασωστών και πυροσβεστών είναι πιο δύσκολο τη Δευτέρα, καθώς υπάρχει επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή με ενίσχυση των ανέμων.

Στις έρευνες συμμετέχουν εξειδικευμένα συνεργεία και στελέχη της ΕΜΑΚ. Στο εσωτερικό του πλοίου φέρεται, πλέον, ότι δεν υπάρχουν φλόγες παρά μόνο καπνοί,. Ρυμουλκά σκάφη συνεχίζουν τις ρίψεις νερού για να επιτευχθούν η ψύξη των μεταλλικών επιφανειών και η πτώση των θερμοκρασιών. Σε πολλά σημεία του Euroferry Olympia, κατά την κατάσβεση της φωτιάς, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 500 βαθμούς Κελσίου.

Η δύναμη της ΕΜΑΚ που βρίσκεται, ήδη, στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το πλοίο αναμένεται να ενισχυθεί σήμερα από 42 έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία θα επιχειρήσουν σε όλο το πλοίο προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους.

Δεν αποκλείεται να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει.

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί.

Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο υπάρχουν τρία πλωτά του Λιμενικού Σώματος, πέντε ρυμουλκά, ένα σκάφος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα την αιτία της φονικής πυρκαγιάς αναζητούν πραγματογνώμονες και αρχές εν μέσω καταγγελιών για: πυρανίχνευση που δεν λειτούργησε, κανόνες που δεν τηρήθηκαν, πρακτικές ασφαλείας που δεν ακολουθήθηκαν.

Δύο μόλις ημέρες πριν από τη ναυτική τραγωδία, έγινε ο έλεγχος που έκρινε ελλιπές το εγχειρίδιο πυρασφάλειας του πλοίου.

Οι υπόλοιπες παραβάσεις αφορούσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητήματα καθαριότητας και εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι καλές συνθήκες του πλοίου επιβεβαιώθηκαν στον έλεγχο.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από την επιτροπή διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, οι ελεγκτές είχαν διαπιστώσει πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου ήταν ελλιπές. Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή