Εβερεστ: Ορεσίβιος Σέρπα σπάει όλα τα ρεκόρ ανεβαίνοντας στην κορυφή 24 φορές

Θέλει να πραγματοποιήσει μια ακόμη ανάβαση πριν αποσυρθεί.
ASSOCIATED PRESS

Ενας ορειβάτης της φυλής Σέρπα επέκτεινε το δικό του ρεκόρ ανάβασης στο Εβερεστ την Τρίτη, κατακτώντας την υψηλότερη κορυφή του κόσμου για 24η φορά.

Ο Καμί Ρίτα έφτασε στην κορυφή των 8.850 μέτρων, για δεύτερη φορά μέσα σε 5 ημέρες. Είχε ξανασκαρφαλώσει εκεί στις 15 Μαΐου και στη συνέχεια επέστρεψε στο στρατόπεδο βάσης, πριν αναρριχηθεί πάλι αυτή την εβδομάδα.

Η αναρρίχηση αυτή φέρνει τον 49χρονο ορεσίβιο μια ανάσα από τις 25 αναβάσεις που έχει θέσει ως στόχο προτού αποσυρθεί. Πλέον, του απομένει να ανέβει το Εβερεστ μια τελευταία φορά.

ASSOCIATED PRESS

Οι δύο ορειβάτες με την πλησιλέστερη επιδόση - επίσης από τη φυλή των Σέρπα - έχουν ανέβει στην κορυφή 21 φορές έκαστος αλλά και οι δύο έχουν αποσυρθεί από την ορειβασία.

Ο Ρίτα πάτησε για πρώτη φορά στην κορυφή του Εβερεστ το 1994 και εκτοτε κάνει τη διαδρομη σχεδόν κάθε χρόνο. Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους οδηγούς των Σέρπα που βοηθούσαν τους ορειβάτες να φτάσουν στη κορυφή και ο Ρίτα ακολούθησε τα βήματά του, κάνοντας βέβαια στην πορεία πολύ περισσότερα. Ο ίδιος έχει ανέβει σε μερικά από τα υψηλότερα βουνά του πλανήτη, όπως το K-2, το Τσο Ογιού και το Λότσε.

PRAKASH MATHEMA via Getty Images

Οι άνθρωποι της φυλής των Σέρπα ήταν ως επί το πλείστον κτηνοτρόφοι και έμποροι που ζούσαν βαθιά μέσα στα Ιμαλάια έως ότου το Νεπάλ άνοιξε τα σύνορά του στη δεκαετία του 1950. Η αντοχή και η εξοικείωσή τους με τα βουνά τους έκαναν γρήγορα τους πιο περιζήτητους οδηγούς και αχθοφόρους.

(με πληροφορίες από Associated Press, Guardian)

Δημοφιλή