ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/03/2020 11:37 EET | Updated 08/03/2020 12:59 EET

Έβρος: Σε επιφυλακή οι δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων

Ησυχία στη συνοριογραμμή μετά τα επεισόδια του Σαββάτου.

ASSOCIATED PRESS

Ηρεμία επικρατεί σε γενικές γραμμές από το βράδυ του Σαββάτου κατά μήκος της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής.

Μετά τις ρίψεις χημικών, από την τουρκική πλευρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ′ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου στο τελωνείο των Καστανεών και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόκλησης φθορών σε διάφορα σημεία του φράχτη, οι ώρες από τα μεσάνυχτα έως και το πρωί της Κυριακής, κυλούν ήρεμα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να παραμένουν παρατεταγμένες και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα απ′ άκρη σ′ άκρη των συνόρων του Έβρου, με τον απροσδιόριστο αριθμό των συγκεντρωμένων από την τουρκική πλευρά να παραμένει και να περιμένει σε διάφορα σημεία εντός του εδάφους της γείτονος.

Τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα τεταμένη, με πολλαπλές ρίψεις χημικών από την τουρκική πλευρά και αντίστοιχες απαντήσεις από τις ελληνικές δυνάμεις.

Βίντεο- ντοκουμέντα απεικονίζουν χημικά και καπνογόνα να εκτοξεύονται από μέλη των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας. Ακόμη, αίσθηση προκάλεσε βίντεο στο οποίο φαίνεται τουρκικό τεθωρακισμένο – όχημα που η Τουρκία παρέλαβε με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια- στην προσπάθεια του να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ελληνικός στρατός δημιουργεί πλέον αναχώματα πίσω από τον φράχτη, ενώ οχήματα μεταφέρουν συρματοπλέγματα για τον ενισχύσουν περαιτέρω, από τις Καστανιές προς το νότο.

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε μέσο

Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την προστασία της εθνικής της κυριαρχίας και ακεραιότητας, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στη Realnews.

Για τις κατηγορίες της Τουρκίας περί άσκησης βίας από ελληνικής πλευράς σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Γεραπετρίτης κάνει λόγο για προπαγάνδα «εντελώς ψευδή και υποκινούμενη». Επισημαίνει σχετικά ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας όχι μόνο δεν χρησιμοποιούν υπερβάλλουσα βία, αλλά επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και υψηλό επαγγελματισμό, καθώς και ιδιαίτερα μεγάλη αυτοσυγκράτηση, δεδομένης της πρωτοφανούς υβριδικής επίθεσης που δεχόμαστε στα σύνορά μας».

Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή κλειστών δομών, ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι είναι το μόνο που μπορεί να φέρει απτά αποτελέσματα, αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εναλλακτικές προτάσεις των τοπικών κοινωνιών «που θα εξεταστούν στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουμε απέναντι στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Sponsoed Post