H «επιχείρηση» που άνθισε λόγω κορονοϊού: Στην αρχή τους χλεύαζαν, τώρα ζητούν τη βοήθειά τους

Το αγαπημένο τους χόμπι εξελίχθηκε σε αναγκαιότητα για πολλούς και σε επικερδή επιχείρηση για τους ίδιους.
Andrew Innerarity / Reuters

Υπάρχουν άνθρωποι που προετοιμάζονται σε όλη τους τη ζωή για ένα πιθανό Αρμαγεδδών, μια πιθανή συντέλεια του κόσμου. Η καταστροφή του πλανήτη μπορεί να μην έγινε τελικά την τελευταία ημέρα του 2012, όμως πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν πλέον από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, Covid-19. Όπως και να ΄χει, υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που τόσο το 2012, όσο και τώρα είναι πανέτοιμοι για οτιδήποτε πάει λάθος και μας αναγκάσει να κλειστούμε στα «καταφύγιά» μας. Είναι οι λεγόμενοι «preppers ή κοινώς οι άνθρωποι που προμηθεύονται τα πάντα πριν παρουσιαστεί το οποιοδήποτε δισεπίλυτο πρόβλημα.

Οι ιδέες τους και γενικώς η κουλτούρα τους διαδίδεται όλο και περισσότερο πλέον λόγω της έλευσης του κορονοϊού. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων έχει φροντίσει να αποθηκεύσει ξηρά τροφή, νερό, μάσκες αερίων και είδη υγιεινής σε ποσότητες που αρκούν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Πλέον, αυτή η νοοτροπία έχει και κέρδη, όταν άλλες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, επειδή ο κορονοϊός τους χτύπησε την πόρτα.

Ο Νάντερ Κνόπερ είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που έχει δημιουργήσει τη δική του... start up επιχείρηση. Μιλώντας στο CNN, εξηγεί ότι βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ολοένα και λιγότερο εξαρτημένοι από την εκάστοτε ηγεσία και να βασίζονται στους εαυτούς τους, όπως τα έχει καταφέρει και ο ίδιος τόσα χρόνια.

Τι είναι, λόιπόν, αυτό που κάνει; Από το ξέσπασμα του κορονοϊού και μετά δεν σταματά να δέχεται παραγγελίες από συμπολίτες του για τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο. Εκείνος τα έχει εδώ και καιρό έτοιμα στο καταφύγιό του. «Με μερικούς ανθρώπους είχα να μιλήσω χρόνια και πλέον ζητούν προμήθειες», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Στο σπίτι, ο 29χρονος έχει μερίδες φαγητού για δύο ή τρεις μήνες, περίπου 84 λίτρα νερού, κουβέρτες, κεριά, ζωντανά κοτόπουλα, λάδι για το αυτοκίνητό του, ένα κιτ πρώτων βοηθειών και ένα φορητό κιτ επιβίωσης που περιλαμβάνει φακό και ξηρά τροφή.

«Εάν προετοιμαστείτε τώρα και κρατήσετε φαγητό στο σπίτι για ένα μήνα και δεν σας επηρεάσει ο κοροναϊός, ίσως σε λίγο καιρό θα το χρειαστείτε για ένα άλλο σενάριο, οπότε ποτέ δεν είναι κακή ιδέα να λάβετε μερικές προφυλάξεις», συμπλήρωσε. «Δεν θέλω να εξαρτώμαι από κανέναν, θέλω να φροντίζω μόνος μου τον εαυτό μου».

«Απλά αποθηκεύετε προμήθειες στο σπίτι σας και έπειτα συνεχίζετε να ζείτε τη ζωή σας». Πλέον έχει το δικό του μαγαζί, το «Preppersshopuk», που είναι μια αποθήκη για ό,τι μπορεί να χρειαστεί κάποιος, αν κάτι δεν πάει και τόσο καλά.

Ο Λίνκολν Μάιλς, ο οποίος διαχειρίζεται μια αντίστοιχη επιχείρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο CNN ότι τα πράγματα ήταν «έχουν ξεφύγει» μετά την εκδήλωση του ιού τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις είναι 20 φορές υψηλότερες από ό, τι συνήθως και έχει προσλάβει επιπλέον προσωπικό που εργάζεται τη νύχτα επτά ημέρες την εβδομάδα για να συμβαδίσει με τη ζήτηση.

Πουλά 600-700 στρατιωτικές μάσκες, σχεδόν 1.000 φίλτρα νερού και εκατοντάδες στολές καθημερινά. Την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκαν 6.000 πακέτα με τρόφιμα 20 ημερών μέσα σε πέντε ώρες.

Οι προμηθευτές του είναι «τόσο συγκλονισμένοι που το διαθέσιμο απόθεμα είναι σχεδόν ανύπαρκτο», πρόσθεσε ο Μάιλς.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η προετοιμασία για μια ενδεχόμενη καταστορφή δεν είναι μια περιθωριακή υποκουλτούρα, αλλά ένα όλο και πιο καθιερωμένο φαινόμενο, που δεν οδηγείται από αυταπάτες αλλά από το γεγονός ότι εδώ και καιρό επικρατεί μια μόνιμη κρίση».

Καθώς η επιδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, Εντουαρντ Ο΄Τουλ πιστεύει ότι αυτό θα κάνει τις εν λόγω προετοιμασίες όλο και πιο δημοφιλείς. «Είναι μια αφύπνιση για τους ανθρώπους να μην είναι τόσο χαλαροί», κατέληξε.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή