ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/10/2019 19:10 EEST | Updated 21/10/2019 15:42 EEST

Εξάρχεια: Γιατί το Airbnb έχει εξαγριώσει τους αναρχικούς

Εκτενές ρεπορτάζ του BBC για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, λόγω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Getty Images

Στο στόχαστρο των αντιεξουσιαστών είναι τώρα και το Airbnb. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ομάδα αναρχικών επιτίθεται σε σπίτια των Εξαρχείων, που διατίθενται προς ενοικίαση στην πλατφόρμα Airbnb, και τάσσεται κατά του τουρισμού σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του εξευρωπαϊσμού.

Γκράφιτι και συνθήματα όπως «Evict Airbnb» πάνω σε πόρτες σπιτιών και η τοποθέτηση καρφιών πάνω σε κλειδαριές δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Το δημοσίευμα συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τον βανδαλισμό των σπιτιών που έγινε το Σεπτέμβριο στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά και την δημοσίευση της ομάδας «Exarcheia Tourism» που έγραφε: «Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ ούτε και ασφαλείς».

Οι ιδρυτές της δηλώνουν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να εμπνεύσουν και άλλους να αντισταθούν στον εξευρωπαϊσμό και να αναλάβουν δράση. Πολλοί λένε πως ο αριθμός των τουριστών στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για την κοινωνία τους.

Getty Images

Και μεγάλο μέρος του θυμού τους απευθύνεται στην πλατφόρμα του Airbnb.

Οπως αναφέρει το BBC, η ραγδαία αύξηση των ιδιοκτησιών που μπαίνουν στο Airbnb έχει προκαλέσει άνοδο των τιμών των ενοικιαζόμενων σπιτιών και κατ΄επέκταση πολίτες της μεσαίας τάξης που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά έχουν μετακομίσει σε άλλες περιοχές.

Είναι μια γνωστή ιστορία που συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης όπως τη Βαρκελώνη και τη Λισαβόνα, που οι κάτοικοι πολλές φορές έχουν διαμαρτυρηθεί κατά της εταιρείας.

Στα Εξάρχεια, όμως, η ένταση μεταξύ των ιδιοκτητών που προσπαθούν να ζήσουν μέσω της πλατφόρμας και των κατοίκων που είναι κατά αυτής, είναι πολύ έντονη.

Η περιοχή φέρεται να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό Airbnb στην Αθήνα και τα ενοίκια συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με έρευνα, από το 2016 έχουν αυξηθεί έως και 30% πάνω.

Αυτό κατά συνέπεια έχει προκαλέσει τον θυμό και την αγανάκτηση αναρχικών οι οποίοι αναζητούν έναν τρόπο να διώξουν τους τουρίστες.

«Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση και το Airbnb είναι μέρος αυτού», λέει στο BBC η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος της Πρωτοβουλίας Κατοίκων των Εξαρχείων. «Ολοι αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης απέναντι στην κρίση. Αλλά τώρα αυτή η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή».

«Δεν είμαστε κατά του τουρισμού», δήλωσε ένας από τους ιδρυτές της σελίδας. «Είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο του τουρισμού που καταστρέφει τις πόλεις».

Εκπρόσωπος της Airbnb μίλησε για αυτό και απάντησε: «Αν και οι τουρίστες που χρησιμοποιούν το Airbnb στην Ελλάδα είναι μόλις 7%, μόνο το περασμένο έτος ενίσχυσαν την ελληνική οικονομία κατά 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η εταιρεία δήλωσε πως λαμβάνει υπόψιν της τις τοπικές ανησυχίες και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση για να προωθήσει ταξίδια που ενισχύονται από ανθρώπους και κάνουν τις κοινωνίες πιο ισχυρές.

Η σχετική συζήτηση θα συνεχιστεί, τόσο online, όσο και στους δρόμους των Εξαρχείων. Κι ενώ κάποιοι είναι υπέρ της άμεσης δράσης, πολλοί άλλοι έχουν αμφιβολίες, ακόμα κι αν συμφωνούν ότι η αύξηση του τουρισμού είναι πρόβλημα. 

Για την Αθηνά Αραμπατζή, η αύξηση των δράσεων με στόχο τους επισκέπτες ή τους ιδιοκτήτες κατοικιών Airbnb, είναι «ανησυχητική».

«Το θέμα δεν είναι να κινηθούμε εναντίον ανθρώπων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα,» λέει. «Το θέμα είναι να απαιτήσουμε έλεγχο της αγοράς. Διότι αν αυτό δεν γίνει, είμαστε όλοι καταδικασμένοι...»

Πηγή: bbc