Εγγενή σεξουαλικά αδικήματα σε ανηλίκους: Μια σύντομη προσέγγιση

Ο μόνος φάρος και βάση των ανηλίκων τέκνων μας είναι η Οικογένεια - έστω και διαζευγμένη .
Catherine McQueen via Getty Images

Οι ποικίλες σεξουαλικές συμπεριφορές των ανθρώπων, που μέσα σε αυτές είναι τόσο η ομοφυλοφιλία, η παιδεραστία, ο βιολογικός ερμαφροδιτισμός κ.ά , μέχρι η κτηνοβασία, είναι εγγενείς (γεννιόμαστε συνήθως με αυτές) στην ανθρώπινη φύση.

Όσοι ασχολούμαστε με ιστορία/ λαογραφία και συγκρητισμό σε παγκόσμιο εθνολογικό μέτρο, γνωρίζουμε πως τα κορίτσια στα 12, με την αρχή της εμμήνου ρύσεως, τα πάντρευαν:

“12 χρονών κορίτσι χήρα πάει στη μάνα του, τα στεφάνια στην ποδιά του, κι ′ έκλαιγε τον άντρα του. Σώπα κόρη μου , μην κλαίγεις, μην παραπονεύγεσαι, όμορφη και νέα είσαι και ξαναπαντρεύγεσαι”

Ή ” Κανελόριζα: 12 χρονών και ο ήλιος δεν την είδε..... το‘μαθα κι εγώ, πάω να κόψω μήλα. Μήλα δεν ήβρα , μον’ τον καημό που πήρα ”.

Η αδελφή του Ανδρούτσου, Ταρσίτσα 13 ετών παντρεύτηκε τον Άγγλο φιλέλληνα/ τυχοδιώκτη Τζον Έντουαρντ Τρελόνι. Στην Ελληνική ταινία ”χτυποκάρδια στα θρανία ” η μαθήτρια της Β′ λυκείου (7ης τότε), ερωτεύεται τον καθηγητή Ιατρικής, που την παντρεύεται ανήλικη (τότε η ενηλικίωση ήταν στα 21) και την σταματά από το σχολείο για να γίνει νοικοκυρά.

Τα παγκόσμια παραδείγματα είναι άπειρα, διαχρονικά.

Αντίστοιχα και για ανήλικα αγόρια από τους αρχαίους χρόνους, μέχρι σήμερα, με ευνουχισμούς, με αντρικά χαρέμια κλπ .

Ένα σύντομο αλλά περιεκτικό παλαιό άρθρο μου μέσα από τις πηγές, θα βρείτε εδώ.

Ως Νομικός μιλώντας, ο ισχύον ποινικός κώδικας στην Ελλάδα ορίζει τα εξής:

Άρθρο 339 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους:

  1. Όποιος ενεργεί γενετήσια πράξη με πρόσωπο νεότερο των δεκαπέντε ετών ή το παραπλανά με αποτέλεσμα να ενεργήσει ή να υποστεί τέτοια πράξη τιμωρείται, αν δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί βαρύτερα με τα άρθρα 342 και 351Α, ως εξής:α) αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δώδεκα (12) έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετώνβ) αν ο παθών συμπλήρωσε τα δώδεκα (12) έτη, με κάθειρξη.
  2. Οι γενετήσιες πράξεις μεταξύ ανηλίκων κάτω των δεκαπέντε (15) ετών δεν τιμωρούνται, εκτός αν η μεταξύ τους διαφορά ηλικίας είναι μεγαλύτερη των τριών (3) ετών, οπότε μπορούν να επιβληθούν μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα.
  3. Όποιος εξωθεί ή παρασύρει ανήλικο, που δεν συμπλήρωσε τα δεκαπέντε (15) έτη, να παρίσταται σε γενετήσια πράξη μεταξύ άλλων, χωρίς να συμμετέχει σε αυτήν, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή αν ο ανήλικος είναι μικρότερος των δεκατεσσάρων (14) ετών και με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή χρηματική ποινή αν έχει συμπληρώσει το δέκατο τέταρτο (14ο) έτος της ηλικίας του.

* Σημ. Ο 15 χρόνος, με τη συναίνεση των γονέων του και ψυχιατρική γνωμάτευση , μπορεί να προβεί και σε αλλαγή φύλου.

** Όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους μπορούν να ψηφίσουν.

*** Από τα 17 μπορούν και να οδηγούν ΙΧ.

Άρθρο 349 - Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) - Μαστροπεία:

  1. Όποιος, για να εξυπηρετήσει την ακολασία άλλων, προάγει ή εξωθεί στην πορνεία ανήλικο ή υποθάλπει ή εξαναγκάζει ή διευκολύνει ή συμμετέχει στην πορνεία ανηλίκων, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη και χρηματική ποινή.
  2. Με κάθειρξη και χρηματική ποινή τιμωρείται ο υπαίτιος αν το έγκλημα τελέστηκε: α) εναντίον προσώπου νεότερου των δεκαπέντε (15) ετών, β) με απατηλά μέσα γ) από τον ανιόντα συγγενή εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή από θετό γονέα, σύζυγο, επίτροπο ή από άλλον στον οποίο έχουν εμπιστευθεί τον ανήλικο για ανατροφή, διδασκαλία επίβλεψη ή φύλαξη, έστω και προσωρινή δ) από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξηε) με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας στ) με προσφορά ή υπόσχεση πληρωμής χρημάτων ή οποιουδήποτε άλλου ανταλλάγματος.
  3. Εκτός των περιπτώσεων του άρθρου 323Α, όποιος κατ’ επάγγελμα ή από κερδοσκοπία προάγει ή εξωθεί ή εξαναγκάζει άλλον στην πορνεία ή εκμεταλλεύεται τα έσοδα από την πορνεία άλλου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δεκαοκτώ (18) μηνών και με χρηματική ποινή. Η τέλεση της πράξης από υπάλληλο, ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει ή συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στην πράξη, συνιστά επιβαρυντική περίσταση.

* Ήδη, μετά τα πολλαπλά κρούσματα παιδοβιαστών η τάση είναι στην σκληρή αυστηροποίηση των ποινών.

- Έστω ότι η κάθε Πολιτεία ανά τον κόσμο αυστηροποιεί τη νομοθεσία της για το θέμα αυτό του παιδοβιασμού/ μαστροπείας, μέχρι της επιβολής θανατικής ποινής ή/ και χημικού καστρατισμού (ευνουχισμού), θα εξαλειφθεί το αρχαιότατο εγγενές αυτό φαινόμενο; Όχι δυστυχώς.

Γιατί ο παιδοβιασμός, ξεκινά από τις συνάψεις του εγκεφάλου. Θεραπεύεται είτε με τον εξαρχής εντοπισμό και θεραπεία του από ειδικούς επιστήμονες, είτε με αποφυγή συναναστροφής τους , έχοντας εκπαιδεύσει τα ανήλικα παιδιά μας να μην ενδίδουν σε τίποτα.

Νομίζω πως όλοι μας έχουμε πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ως παιδιά, άσχετα αν το έχουμε απωθήσει/ ξεχάσει, από το συνειδητό μας και γενικά την γλυτώσαμε .

Με όλο το σεβασμό σε φίλους επαγγελματίες, οι συνήθεις ύποπτοι βάσει στατιστικών μελετών είναι οι συγγενείς, οι φίλοι, οι προπονητές , οι δάσκαλοι, άτομα εμπιστοσύνης και φυσικά τρίτοι στο δρόμο που συχνάζουν σε στέκια νέων.

Κλείνω τον σίγουρα ατελή αυτό συλλογισμό μου, ως (κάποτε) παιδί αθλητής που παρενοχλήθηκα και τη γλίτωσα, ως νέος στα κλάμπς που μου προσέφεραν ουσίες και τη γλίτωσα, ως πατέρας παιδιών σήμερα 21 ετών, αλλά και ως δάσκαλος και προπονητής ενίοτε, λέγοντας πως στην εν γένει παθογενή ανθρώπινη κοινωνία μας, ο μόνος φάρος και βάση των ανηλίκων τέκνων μας είναι η Οικογένεια - έστω και διαζευγμένη.

Ενημερώστε τα παιδιά σας και διακριτικά κάντε τα να έχουν ισχυρό χαρακτήρα, αυτοπεποίθηση για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές όσο είναι ανήλικα. Μην τα καταπιέζετε, αλλά να στέργετε .

Τέλος, όταν φτάσουν στη νόμιμη ηλικία να σεβαστείτε τις σεξουαλικές τους επιλογές, είναι το μόνο που μπορείτε να κάνετε στο θέμα αυτό και κυρίως να τα αγαπάτε, είτε straight, είτε gay, είτε bi, είτε έχουν διαφορά ηλικίας με την / τον σύντροφό τους . Αν υπάρχει γνήσια αγάπη, τα υπόλοιπα περισσεύουν.

Αρκεί να μη υπάρχει εκμετάλλευση ανηλίκων, μαστροπεία, εκπόρνευση .

Αν χρειαστείτε - ως γονείς - βοήθεια για τα παιδιά σας, σπεύστε στους ειδικούς.

Όσοι θρησκεύεστε (και όχι μόνον) υπάρχουν και ειδικοί ιερωμένοι καθηγητές, είναι και γιατροί ταυτόχρονα, που θα σας δώσουν άμεσα υπεύθυνες λύσεις.