Φάρμακα: Πάνω από 1,7 δισ ευρώ πλήρωσαν οι Έλληνες από την τσέπη τους το 2022

Τα στοιχεία αναφέρονται σε έκθεση του ΙΟΒΕ «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022».
ferrantraite via Getty Images

Περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ ξόδεψαν οι έλληνες ασφαλισμένοι από την τσέπη τους για φάρμακα το 2022, όταν τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν την ίδια περίοδο άλλα 2,7 δις. ευρώ από 2,6 δις. ευρώ το 2021.

Από αυτά η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών έφτασε τα 2,4 δισ. ευρώ το 2021 από 2 δισ. το 2020, με τις επιστροφές του 2022 να ξεπερνούν τελικά και την κρατική χρηματοδότηση.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση του ΙΟΒΕ «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: Γεγονότα και Στοιχεία 2022» και στην ειδική μελέτη «Η συμβολή του κλάδου φαρμάκου στην ελληνική οικονομία», που παρουσιάστηκαν χθες από τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Πληρώνουν για να αποφύγουν τη γραφειοκρατία

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι οι έλληνες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη καταβάλλουν 413 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθετημένη συμμετοχή τους και άλλα 276 εκατ. ευρώ για την επιλογή του φαρμάκου τους έναντι του φθηνότερου γενοσήμου που αποζημιώνεται με την ασφαλιστική τιμή, πληρώνοντας για συμμετοχή, τελικά, 689 εκατ. ευρώ.

Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως παυσίπονα, βιταμίνες κτλ, πληρώνουν άλλα 349 εκατ. ευρώ και 127 εκατ. ευρώ για φάρμακα που συνταγογραφούνται αλλά ο ΕΟΠΥΥ δεν συμμετέχει στην αγορά τους.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που παρότι τα φάρμακα συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ο ασθενής τα αγοράζει κατευθείαν απο το φαρμακείο χωρίς συνταγή, για να γλιτώσει χρόνο, μια δαπάνη που υπολογίζεται σε 540 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα. Ο εξορθολογισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, η βελτίωση της απόδοσης των επενδύσεων, η μείωση των καθυστερήσεων στην είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα και η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας πρέπει να αποτελούν άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης» είπε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Όπως τόνισε, «ο κλάδος μας διαχρονικά στηρίζει το Σύστημα Υγείας και του ασθενείς. Σε περιόδους δύσκολες, σταθήκαμε συνοδοιπόροι της Πολιτείας διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και έτσι θα συνεχίσουμε. Χρειάζεται, ωστόσο, η διαμόρφωσή μιας βιώσιμης εθνικής φαρμακευτική πολιτικής, με επίκεντρο τον ασθενή, τη Δημόσια Υγεία και την απασχόληση».

Πολλαπλές ασθένειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι Έλληνες ανω των 65 ετών αντιμετωπίζουν περισσότερες από μία χρόνιες ασθένεις σε ποσοστό 40% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 36%.

Παράλληλα, τα άτομα με χρόνιο πρόβλημα υγείας από την ηλικία των 16 ετών έχουν αυξηθεί στο 25% περίπου ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2060, το 33,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα θα είναι πάνω από 65 ετών, όταν σήμερα πλησιάζει το 23%.

Το υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης, (παρότι μειώθηκε κατά 1,5 χρόνο από το 2020 στα 80,2 έτη) και η αύξηση των θανάτων έναντι των γεννήσεων κατά 64.300 άτομα το 2022, αναμένεται να αυξήσουν τις δαπάνες υγείας και φαρμάκου τα επόμενα χρόνια.

Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει την οικονομία

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και το σύστημα υγείας.

Ο κλάδος διαθέτει το 8% του συνόλου των δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) την Ελλάδα (2020), ενώ την περίοδο 2002-2022 διενεργήθηκαν 3.830 κλινικές μελέτες (οι 2.250 ολοκληρωμένες), ανεξαρτήτου φάσης ή σταδίου.

Επίσης το 2022 η εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων σε αξία (ex-factory) ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, ενώ με προστιθέμενη αξία στα 1,5 δισ. ευρώ (6,4% μερίδιο στον κλάδο της μεταποίησης).

Οι απασχολούμενοι στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων (παραγωγή και εμπορία) ήταν 28.900 άτομα το 2021.

Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2022 σε 2,6 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 4,7% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών για το 2022 με κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ην. Βασίλειο.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου του φαρμάκου στην ελληνική οικονομία, η συνολική συνεισφορά του σε όρους ΑΕΠ εκτιμάται σε 6,2 δισ. ευρώ (3,4% του ΑΕΠ) το 2021.

Δηλαδή, για κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του φαρμάκου, δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Σε όρους απασχόλησης, η συνολική συνεισφορά εκτιμάται σε 108.000 θέσεις εργασίας (ή 2,8% της συνολικής απασχόλησης). Δηλαδή, κάθε θέση εργασίας στον κλάδο του φαρμάκου υποστηρίζει 3,4 θέσεις πλήρους απασχόλησης συνολικά στην οικονομία. Τέλος, η επίδραση στα φορολογικά έσοδα από τη δραστηριότητα του κλάδου φαρμάκου εκτιμάται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκος Δέδες ανέφερε: «Η υπέρμετρη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη και η ανάγκη διασφάλισης της πρόσβασης στην καινοτομία καθιστούν επιτακτικό το συνολικό σχεδιασμό μιας νέας φαρμακευτικής πολιτικής για την οποία η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει συγκεκριμένες προτάσεις με βασική την Ανάπτυξη, τελειοποίηση και αυστηρή εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Δημοφιλή