Φυλακές Κέρκυρας: Η Αντιτρομοκρατική φοβόταν μαζική απόδραση

Eκτιμάται πως θα κρατούσαν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
MoreISO via Getty Images

Ομαδική απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. ότι απετράπη, ύστερα από την έρευνα και τον εντοπισμό εντός του σωφρονιστικού καταστήματος δύο όπλων.

Η Αντιτρομοκρατική είχε την πληροφορία ότι «κάτι μεγάλο ετοιμάζεται» στις φυλακές Κέρκυρας. Έτσι, αμέσως σχεδιάστηκε αιφνιδιαστική επιχείρηση στις πτέρυγες Ζ και Ε των φυλακών Κέρκυρας, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας και του αστυνομικού διευθυντή του νησιού.

Πάνοπλοι άντρες της ΕΚΑΜ που είχαν μαζί τους ειδικό εξοπλισμό (ανιχνευτή μετάλλων), μαζί με αστυνομικούς διαφόρων υπηρεσιών αλλά και δύο άντρες της Αντιτρομοκρατικής που ταξίδεψαν στο νησί από την Αθήνα, «σάρωσαν» τις πτέρυγες. Έσκαψαν τους τοίχους, έψαξαν σωλήνες του υδρευτικού και αποχετευτικού συστήματος και τελικά εντόπισαν δύο πιστόλια, ένα εκ των οποίων έφερε σιγαστήρα, αλλά και σφαίρες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι να σχεδιαζόταν ομαδική απόδραση κρατουμένων, η οποία μάλιστα θα γινόταν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης εξηγούν ότι οι κρατούμενοι που θα χρησιμοποιούσαν τα όπλα δεν θα ρίσκαραν να μείνουν κρυμμένα για πολύ καιρό τα πιστόλια. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι θα τα χρησιμοποιήσουν για να κρατήσουν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους με σκοπό την απόδραση.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ήταν αυτή που είχε την πληροφορία, η οποία κρίθηκε ως εξαιρετικά σοβαρή και «άκρως απόρρητη». Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τα δύο όπλα είναι κατά αγνώστων δραστών. Οι Αρχές ελπίζουν να βρουν την άκρη του νήματος από τις έρευνες στα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου θα εξεταστούν για γενετικό υλικό και δακτυλικά αποτυπώματα. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει μία πρώτη εικόνα για το ποιοι μπορεί να ήταν οι αποδέκτες των όπλων, δεν υπάρχουν ωστόσο στοιχεία σε βάρος τους.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα που θα προσπαθήσουν να απαντήσουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είναι πως πέρασαν εντός φυλακής τα πιστόλια και εάν υπήρξε «συνδρομή» επίορκου σωφρονιστικού υπαλλήλου ή όχι.

Ποιοι έβαλαν τα όπλα στη φυλακή;

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, η οποία διερωτάται «πως, πότε, από ποιους και για ποιους μπήκαν τελικά τα όπλα στην φυλακή της Κέρκυρας;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση γράφει: «Η έρευνα που διεξήχθη χθες βράδυ στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας από ντόπιες αστυνομικές δυνάμεις, τα ΕΚΑΜ και την ΔΑΕΕΒ είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Τα ευρήματα ωστόσο, ειδικότερά τα δύο πιστόλια και ο σιγαστήρας, την αναδεικνύουν σε μια τεράστια επιτυχία για τις υπηρεσίες που την διεξήγαγαν.

Η επιτυχία όμως είναι η μία όψη του ιδίου νομίσματος, με την άλλη όψη να είναι η αποτυχία. Εν προκειμένω η άλλη όψη του νομίσματος έχει να κάνει με την δική μας προγενέστερη υπηρεσιακή αποτυχία, αφού για να μπουν όπλα σε μια φυλακή προφανώς ακυρώθηκαν όλα τα μέτρα, το πλαίσιο ελέγχου, οι γραμμές άμυνας και τα όποια ενδεχομένως μέσα είχαν προ τούτω διατεθεί.

Η Ομοσπονδία μας με αυτό ακριβώς το πνεύμα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της εισαγωγής των όπλων και θα συμμετάσχει, είτε της ζητηθεί είτε όχι, με όλες της τις δυνάμεις προκειμένου να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:

Πως, πότε, από ποιους και για ποιους μπήκαν τελικά τα όπλα στην φυλακή της Κέρκυρας;

Από τις μέχρι τώρα πάντως πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, τον τρόπο και την διαδικασία διεξαγωγής της, αλλά κυρίως με βάση τον αριθμό των υπολοίπων ευρημάτων, θεωρούμε πως σίγουρα θα μπορούσε να γίνει και καλύτερα.

Τέλος σχετικά με την συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής στην έρευνα, χωρίς να είμαστε σε θέση να αποκλείσουμε την όποια εκ των έσω πληροφορία, θα επαναλάβουμε πως η τεχνολογία είναι ένας πειρασμός και «ανάγκη» και για την κοινωνία των εγκλείστων. Μπορεί για αυτούς που την κατέχουν να αποτελεί ένδειξη δύναμης και υπεροχής, ενίοτε όμως μπορεί να γίνει και πολύ «μαρτυριάρα».

Τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας με την δυνατότητα επικοινωνίας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Facebook έχουν αμφίδρομο κόστος. Ελπίζουμε να έχουν και για όλους όσους με οποιοδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στην εισαγωγή των όπλων στην φυλακή της Κέρκυρας και να αποκαλυφθούν».

Δημοφιλή