«Φοροκυνηγητό» στους οφειλέτες που έχουν αλλά δεν πληρώνουν: Κατασχέσεις 310.000 τραπεζικών λογαριασμών

Έχουν δημιουργήσει χρέη ύψους 10 δις ευρώ.
Romilly Lockyer via Getty Images

Τους οφειλέτες που δεν μπήκαν σε καμία από τις ρυθμίσεις αναζητά η εφορία, πριν ξεκινήσει το «σαφάρι» είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τις διαδοχικές νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών, το ποσό που έχει ενταχθεί σε αυτές δεν ξεπερνά το 10% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν πονοκέφαλο στο Οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα να σχεδιάζει εντατικοποίηση των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ειδικά για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν και δεν πληρώνουν. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση σε κάποια από τις ρυθμίσεις που έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα, εντάχθηκαν οφειλές οι οποίες είναι σχεδόν 6 δισ ευρώ. Το ποσό είναι ιδιαίτερα μικρό από τη στιγμή που τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 100 δισ ευρώ και από αυτά τα 85 δισ ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ιδιαίτερα μικρή συμμετοχή στις νέες ρυθμίσεις οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των φορολογούμενων δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ούτε τις μικρότερες δόσεις που εξασφαλίζει η ρύθμιση. Αποτέλεσμα είναι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι γνωρίζοντας εξ αρχή ότι δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν ενεργή τη ρύθμιση τους,να μην μπουν ούτε στον κόπο να δοκιμάσουν να ενταχθούν σε μια από τις ρυθμίσεις που ενεργοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Πέρα όμως από αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν υπάρχουν και αυτοί που δεν θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές που έχουν δημιουργήσει. Είτε πιστεύοντας ότι το Δημόσιο δεν θα τους ενοχλήσει ποτέ, είτε έχοντας ήδη μεταφέρει την περιουσία τους με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν από κατασχέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες η εφορία ξεκινά από τον επόμενο μήνα «φοροκυνηγητό» στους οφειλέτες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει συνολικά χρέη περί τα 10 δισ ευρώ και ο ελεγκτικός μηχανισμός εκτιμά ότι μπορούν να εισπραχθούν. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, ενώ ταχύτερα θα τρέξει και το πρόγραμμα πλειστηριασμών.

Ενδεικτικό των προθέσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που σχεδιάζεται είναι σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα για το 2020 υπολογίζεται ότι οι εντολές κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών θα αγγίξει τις 310.000, ενώ το 2019 οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έφτασαν τις 82.000.

Ήδη με το κλείσιμο της ρύθμισης των 120 δόσεων, αλλά και μετά την ενεργοποίηση στις 26 Φεβρουαρίου της νέας πάγιας ρύθμισης με τις έως 24 και έως 48 δόσεις, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει διασταυρώσεις προκειμένου να εντοπίσει ποιοι από τους οφειλέτες δεν προχώρησαν σε ρύθμιση χρεών, ώστε να ξεκουνήσουν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης.

Δημοφιλή