G7: Ποιό είναι το κοσμικό Μπιαρίτζ και το ιστορικό Hotel du Palais που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής

Το θέρετρο, γνωστό και ως «Καλιφόρνια της Γαλλίας», βρίσκεται στις ακτές του Ατλαντικού, στα σύνορα με την Ισπανία.
trabantos via Getty Images

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, συναντώνται το Σαββατοκύριακο στο Μπιαρίτζ, με φόντο τις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη -από τον εμπορικό πόλεμο και το Ιράν μέχρι τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, που εξελίσσονται σε μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του πλανήτη.

Ποιά είναι ωστόσο, η πόλη Μπιαρίτζ στην οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τους αρχηγούς κρατών και ποιά η ιστορία του εμβληματικού Hôtel du Palais όπου φιλοξενείται η Σύνοδος Κορυφής;

Διάσημο τουριστικό θέρετρο -κατά πολλούς, η νέα γαλλική Ριβιέρα- το κομψό όσο και γραφικό Μπιαρίτζ βρίσκεται στη νοτιοδυτική Γαλλία, σε απόσταση μόλις 25 χλμ από τα τα σύνορα με την Ισπανία.

Η ακτογραμμή των 4 χλμ στην ακτή των Βάσκων, στον Ατλαντικό ωκεανό, σε ένα σημείο ανοιχτό στους θαλάσσιους ανέμους, έχει καθιερώσει το Μπιαρίτζ σε σημείο συνάντησης των σέρφερ (θεωρείται η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του σέρφινγκ), αλλά εδώ και τρεις αιώνες και των διασήμων.

Η βασκική πόλη -οι επιγραφές που καλωσορίζουν τους επισκέπτες («Ongi Ettori») είναι στα βασικά-, είναι χτισμένη σε μία σειρά λόφων που βρίσκονται κατά μήκος της διάσημης ακτής της.

Xantana via Getty Images
Laurent Dambreville / EyeEm via Getty Images

Με 25.000 κατοίκους, πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, γραφικά δρομάκια, ένα εξαιρετικό κλίμα και και τα ίχνη της μπελ επόκ ακόμη εμφανή, το Μπιαρίτζ παραμένει από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της νότιας Ευρώπης.

gael_f via Getty Images
saiko3p via Getty Images
Max Labeille via Getty Images
Photo by Rafa Elias via Getty Images
Joaquin Ossorio-Castillo via Getty Images
Edlane De Mattos via Getty Images
XabiTovar via Getty Images

Παλιό φαλαινοθηρικό λιμάνι, το κάποτε ψαροχώρι γνώρισε οικονομική άνθιση τον 19ο αιώνα όταν άρχισαν να γίνονται μόδα οι θερινές διακοπές και το μπάνιο στη θάλασσα. Ήταν η αυτοκράτειρα Ευγενία που κατέστησε το Μπιαρίτζ παραθεριστικό θέρετρο -την ακολούθησε όλη η ευρωπαϊκή αριστοκρατία που προσέτρεξε στις πολυτελείς εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν.

Η ισπανικής καταγωγής Ευγενία, σύζυγος του Ναπολέοντα Γ, αποφάσισε να το κάνει τόπο παραθεριστικής κατοικίας της μετά από δίμηνη παραμονή της εκεί, το 1854, οπότε και κτίστηκε παλάτι ή, πιο σωστά, ο Ναπολέων έκτισε το παλάτι για το χατίρι της, ένα εντυπωσιακό οίκημα με απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα.

Η θερινή κατοικία της Ευγενίας είναι το εμβληματικό, ξενοδοχείο πολυτελείας Hotel du Palais, που από το 1929 έχει πλάι του το καζίνο της πόλης σε στιλ art deco (στην άκρη της περίφημης Grande Plage).

Από τότε άρχισαν να συγκεντρώνονται όλοι οι εστεμμένοι της Ευρώπης και η πόλη εξελίχθηκε σε «βασίλισσα των παραλιών και παραλία των βασιλέων».

Σημειώνεται ότι, το παλάτι της Ευγενίας αγαπούσε ιδιαιτέρως και η Βασίλισσα Βικτωρία.

Hotel du Palais
NurPhoto via Getty Images
Hotel du Palais
NurPhoto via Getty Images
Andia via Getty Images
FRANCK FIFE via Getty Images
FRANCK FIFE via Getty Images
FRANCK FIFE via Getty Images
FRANCK FIFE via Getty Images
FRANCK FIFE via Getty Images

Σημεία αναφοράς του Μπιαρίτζ είναι πέραν από τη Grande Plage και το Hotel du Palais, ο φάρος στο ακρωτήριο Σεν Μαρτέν και ο Βράχος της Παρθένου (Rocher de la Vierge) όπου το 1885 εγκαταστάθηκε άγαλμα της Παναγίας -ένα σημείο με εξαιρετική θέα- κάτω από το οποίο βρίσκεται και η Plage du Port Vieux, η μοναδική προστατευμένη από τους αέρηδες παραλία.