Google: Αποκαλυπτήρια των Pixel 6a και Pixel Watch και γυαλιά που δείχνουν υποτίτλους σε συζητήσεις

H δεύτερη προσπάθεια της εταιρείας στον χώρο των «έξυπνων» γυαλιών.
via Associated Press

Μία δεκαετία μετά το ντεμπούτο του Google Glass, που είχε προκαλέσει εντύπωση μας τέλει «ναυάγησε» λόγω ανησυχιών περί ιδιωτικότητας και του σχεδιασμού του, η Google παρουσίασε ένα ζευγάρι από (ανώνυμα μέχρι τώρα) γυαλιά, τα οποία μπορεί μεν να μοιάζουν «φυσιολογικά», μα έχουν τη δυνατότητα προβολής μεταφράσεων συζητήσεων σε πραγματικό χρόνο, ενώ δεν διακρίνεται κάποια κάμερα.

Τα νέα augmented reality γυαλιά ήταν ένα από μια σειρά προϊόντων που αποκάλυψε η εταιρεία στην ετήσια συνδιάσκεψη Google I/O. «Αυτό στο οποίο δουλεύουμε πάνω είναι τεχνολογία που μας επιτρέπει να γκρεμίζουμε τα εμπόδια της γλώσσας, παίρνοντας χρόνια έρευνας στο Google Translate και φέρνοντάς τα στα γυαλιά» είπε ο Έντι Τσανγκ, διευθυντής product management στη Google, κάνοντας λόγο για «υποτίτλους για τον κόσμο».

via Associated Press

Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε μια νέα σειρά προϊόντων, καθώς επιδιώκει να ανταγωνιστεί καθιερωμένους «παίκτες» στον χώρο όπως η Apple. Μεταξύ αυτών είναι το Pixel 6a, ένα νέο μικρότερο, mid-range τηλέφωνο Android, κόστους από 449 δολάρια και άνω, η διάθεση του οποίου αρχίζει στις 28 Ιουλίου. Έχει οθόνη 6,1 ιντσών, «σώμα» από ανακυκλωμένο αλουμίνιο και μπάρα κάμερας στο πίσω τμήμα, όπως τα high-end τηλέφωνα της εταιρείας. Διαθέτει επίσης επεξεργαστή Tensor, 5G και τσιπ ασφαλείας Titan M2 από το Pixel 6, με 6GB μνήμης και 128 GB αποθηκευτικό χώρο. Θα υποστηρίζεται με software updates για τουλάχιστον 5 χρόνια. Το 6a επίσης έχει ένα ζεύγος καμερών 12 megapixel στο πίσω μέρος.

via Associated Press

Τα Pixel Buds Pro είναι ακουστικά με noise cancelling, και η διάθεσή τους αρχίζει στις 28 Ιουλίου, στα 199 δολάρια. Χρησιμοποιούν σχεδιασμένα από τη Google τσιπ, αλγορίθμους και ηχεία και αποτελούν ανταγωνιστές των AirPods Pro της Apple. Μπορούν να συνδέονται σε δύο συσκευές Bluetooth ταυτόχρονα, και λειτουργούν επτά ώρες με noise cancelling και μέχρι και 20 με τη θήκη φόρτισης.

Η Google παρουσίασε επίσης το smartwatch της, Pixel Watch, που θα αρχίσει να διατίθεται το φθινόπωρο. Έχει ένα στρογγυλό, θολωτό σχέδιο, είναι φτιαγμένο από ανακυκλωμένο ανοξείδωτο ατσάλι και έχει επιλογή για σύνδεση 4G. Διαθέτει διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες μεταξύ των οποίων τα Assistant, Maps και Pay, καθώς και το Play Store για «τρίτες» εφαρμογές. Επίσης έχει μια σουΐτα εφαρμογών υγείας και activity tracking της Fitbit (εξαγοράστηκε από τη Google). Σημειώνεται πως θα λειτουργεί με τα περισσότερα Android τηλέφωνα, όχι μόνο τα Pixel.

H Google παρουσίασε επίσης τα επερχόμενα smartphones Pixel 7 και 7 Pro για αργότερα μέσα στο έτος, ενώ επίσης ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επιστρέψει στα tablets το 2023: Το Pixel Tablet θα έχει τσιπ Tensor και θα εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες του Android 13.

Όσον αφορά στο ίδιο το Android 13, η Google έδειξε κάποια νέα χαρακτηριστικά που έρχονται αργότερα μέσα στο έτος, περιλαμβανομένης της δυνατότητας για αίτηση απομάκρυνσης αποτελεσμάτων αναζητήσεων που περιέχουν τα στοιχεία επαφής του χρήστη, δυνατότητα δημιουργίας αυτόματης περίληψης με σημεία κλειδιά στο Google Docs και το Chat κ.α. Ακόμη, το Google Maps θα αποκτήσει μια νέα δυνατότητα θέασης, που συνδυάζει εικόνες από τον δρόμο και από αέρος για τη δημιουργία ψηφιακών μοντέλων πόλεων περιλαμβανομένου του Λονδίνου, του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης. Οι χρήστες θα μπορούν να περπατούν εικονικά σε πόλεις βλέποντας πληροφορίες όπως οι καιρικές συνθήκες, η κίνηση κ.α.

Το Android 13 θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι ως δωρεάν update, φέρνοντας μεγαλύτερες επιλογές customisation και ιδιωτικότητας, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να επιβάλλεται στις εφαρμογές να ρωτούν εάν μπορούν να στέλνουν ενημερώσεις πριν το κάνουν και περαιτέρω περιορισμοί ως προς την πρόσβαση σε τοποθεσία.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Popular in the Community