ΔΙΕΘΝΕΣ
09/10/2018 13:46 EEST

H Google αποσύρεται από διαγωνισμό του Πενταγώνου για συμβόλαιο 10 δισ. ευρώ

Ivan Alvarado / Reuters

H Google αποφάσισε να μη συμμετέχει σε διαγωνισμό για συμβόλαιο cloud-computing, ύψους 10 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδεχομένως να έρθει σε αντίθεση με τις εταιρικές της αρχές και αξίες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, το πρόγραμμα αυτό, γνωστό ως Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud (JEDI, χάριν συντομίας, με εμφανή την παραπομπή στους ιππότες Τζεντάι του «Πολέμου των Άστρων»), περιλαμβάνει την αποστολή πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε σύστημα cloud το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν περιθώριο υποβολής προτάσεων για το συμβόλαιο, διαρκείας μέχρι και 10 ετών, ως τις 12 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της Google έγινε τη Δευτέρα, μερικούς μήνες αφού η εταιρεία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του Πενταγώνου, κατόπιν έντονων αντιδράσεων εργαζομένων της, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθως, η εταιρεία κοινοποίησε ένα σετ αρχών, σκοπός του οποίου ήταν να ορίζει με τι είδους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης θα ασχολείται.

«Δεν υποβάλλουμε πρόταση για το συμβόλαιο JEDI επειδή πρώτον, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα είναι σύμφωνο με τις Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης μας (AI Principles) ανέφερε εκπρόσωπος της Google σε σχετική ανακοίνωση. «Και δεύτερον, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μέρη του συμβολαίου που είναι εκτός πλαισίου των παρουσών κυβερνητικών πιστοποιήσεών μας».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Google «εργάζεται για να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση με το cloud μας με πολλούς τρόπους».

Sponsored Post