H Γαλλία αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Υπερψηφίστηκε από Βουλή, Γερουσία. Ειδική συνεδρίαση των σωμάτων την ερχόμενη εβδομάδα. Απαιτείται πλειοψηφία 3/5 αλλιώς το θέμα πάει σε δημοψήφισμα. Κατά 86% υπέρ οι Γάλλοι.
Συγκέντρωση υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της άμβλωσης έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η Γερουσία.
Συγκέντρωση υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης της άμβλωσης έξω από το κτίριο όπου συνεδρίαζε η Γερουσία.
Anadolu via Getty Images

Η γαλλική Γερουσία ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.

Η πρόταση, η οποία έχει εγκριθεί και από την Βουλή Εθνοσυνέλευση, υποστηρίχθηκε με 267 ψήφους έναντι 50.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974, αλλά τελευταία είχαν αυξηθεί οι πιέσεις προκειμένου να θωρακιστεί το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε αυτή σε μια περίοδο που αυτό αμφισβητείται σε χώρες της Δύσης όπως οι ΗΠΑ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε μια ειδική, επαναληπτική ψηφοφορία τη Δευτέρα, στην οποία θα συμμετάσχουν και τα δύο σώματα και η οποία θα διεξαχθεί μακριά από το Παρίσι στο προάστιο των Βερσαλλιών.

Εάν η κοινή σύνοδος, όπως εξηγεί το BBC, εγκρίνει τη συνταγματική τροποποίηση με πλειοψηφία τουλάχιστον τριών πέμπτων, δεν θα χρειαστεί η πρόταση να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Μια δημοσκόπηση του Ifop που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ψήφιζε επί της τροπολογίας, έδειξε ότι το 86% των πολιτών υποστήριζε αυτή.

Κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην τροπολογία αναθεωρήθηκε μετά την ψηφοφορία του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Τον περασμένο μήνα ψήφισε ξανά υπέρ της «ελευθερίας» για την τέλεση άμβλωσης, αφού η κυβέρνηση του Μακρόν ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Συντάγματος για να αναφέρεται «η ελευθερία των γυναικών να καταφεύγουν σε έκτρωση, είναι εγγυημένη».

Διαμαρτυρία κατά της συνταγματικής κατοχύρωσης της άμβλωσης
Διαμαρτυρία κατά της συνταγματικής κατοχύρωσης της άμβλωσης
NurPhoto via Getty Images

Αυτή η νέα διατύπωση για την «εγγυημένη ελευθερία» εγκρίθηκε από τη Γερουσία την Τετάρτη.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μακρόν είπε ότι έχει δεσμευτεί να καταστήσει την ελευθερία των γυναικών να προχωρούν σε άμβλωση ως αναφαίρετο δικαίωμα εγγράφοντάς το στο σύνταγμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupond-Moretti είπε ότι η χώρα του πλησιάζει σε μια «ιστορική μέρα» όταν γίνεται «η πρώτη χώρα στον κόσμο που προστατεύει στο σύνταγμά της την ελευθερία των γυναικών» να αποφασίζει τι συμβαίνει στο σώμα τους.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, αρκετοί συντηρητικοί γερουσιαστές δήλωσαν ότι ένιωσαν πίεση να εγκρίνουν την τροποποίηση.

«Αν το καταψηφίσω, οι κόρες μου δεν θα έρχονται πλέον σπίτι για τα Χριστούγεννα», είπε μια γυναίκα, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Όλα αυτά την στιγμή που το ζήτημα της άμβλωσης αποτελεί ένα από τα πλέον καυτά ζητήματα δημόσιας συζήτησης στις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έπαψε να διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Συνολικά 21 από τις 50 πολιτείες της χώρας έχουν απαγορεύσει είτε πλήρως είτε μερικώς τις αμβλώσεις με ορισμένες να έχουν νομοθετήσει υπέρ αυστηρών ποινών για τους γιατρούς, τις κλινικές τις ΜΚΟ που εξασφαλίζουν την πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς αμβλώσεις.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας επέβαλε επίσης σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων το 2020. Τώρα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας ή όταν η εγκυμοσύνη απειλεί την υγεία ή τη ζωή της μητέρας.

Δημοφιλή