Ιάπωνας σεφ στην Γαλλία κερδίζει για πρώτη φορά τρία αστέρια Michelin

«Πρέπει να ανεβαίνεις επίπεδο. Να αναζητάς πάντα την καλύτερη πρώτη ύλη, να βάζεις συναίσθημα στην μαγειρική σου και να μοιράζεσαι την χαρά με την ομάδα σου».
ASSOCIATED PRESS

Η γαλλική έκδοση του γαστρονομικού οδηγού Michelin, απένειμε σε Ιάπωνα σεφ το τρίτο του αστέρι.

Το βραβείο, το οποίο παρουσιάστηκε σε μια τελετή στο Παρίσι το απόγευμα της Δευτέρας, πήγε στον σεφ Κέι Κομπαγιάσι, ο οποίος, σύμφωνα με τον οδηγό, «είναι ένας βιρτουόζος που παντρεύει τις γεύσεις σε πάντα σε συνάρτηση με την ιδέα του πιάτου».

Η Ιαπωνία έχει δεκάδες εστιατόρια με αστέρια Michelin, αλλά ο Κομπαγιάσι, είναι ο πρώτος σεφ από την Ιαπωνία, στον οποίο απονέμεται τρίτο αστέρι, για εστιατόριο στη Γαλλία, μια χώρα που θεωρείται από τους μερικούς ως ακρογωνιαίο λίθο της γαστρονομίας.

Ο Κομπαγιάσι, γεννήθηκε στην επαρχία Ναγκάνο της Ιαπωνίας, όπου ο πατέρας του ήταν σεφ σε ένα παραδοσιακό ιαπωνικό εστιατόριο.

Ενα ντοκιμαντέρ για την γαλλική κουζίνα ήταν αυτό που αποτέλεσε για τον Κομπαγιάσι το εφαλτήριο για την ενασχόληση του με την μαγειρική.

Μετακόμισε στην Γαλλία όπου θήτευσε δίπλα στους σεφ Ζιλ Γκουζό και Αλέν Ντικάς, αμφότεροι με τρία αστέρια στην κατοχή τους.

Ανοιξε το εστιατόριο Kei, πριν από εννέα χρόνια.

«Πρέπει να προοδεύεις, να ανεβαίνεις επίπεδο. Να αναζητάς πάντα την καλύτερη πρώτη ύλη, να βάζει συναίσθημα στην μαγειρική σου και να μοιράζεσαι την χαρά με την ομάδα σου», ήταν τα λόγια του Κομπαγιάσι αμέσως μετά την παραλαβή του τρίτου αστεριού.

Το πιάτο που «ανάγκασε» τον κόσμο να του απονείμει εξαιρετικές κριτικές, ήταν λαχανικά με τραγανή υφή, καπνιστό σολωμός Σκωτίας, συνοδευμένος με αφρό από ρόκα και μία κρέμα από λεμόνι.

Ο Κέι Κομπαγιάσι ήταν ένας από τους τρείς σεφ που κέρδισαν τρίτο αστέρι, για πρώτη φορά. Παράλληλα, έντεκα σεφ κέρδισαν το δεύτερο αστέρι τους, ενώ 49 ήταν αυτοί βραβεύτηκαν με το αστέρι Michelin, για πρώτη φορά.

Πηγή: Reuters