Ιαπωνία: Πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα από ζωντανό δότη σε ασθενή με κορονοϊό

Δότες ο σύζυγος και ο υιός της.

Μία γυναίκα στην Ιαπωνία της οποίας οι πνεύμονες είχαν πάθει σοβαρή ζημιά από τον κορονοϊό, γίνεται σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ο πρώτος ασθενής κόσμο στον οποίο γίνεται μεταμόσχευση από ζωντανό δότη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο η γυναίκα υποβλήθηκε σε εγχείρηση 11 ωρών από ιατρική ομάδα 30 ατόμων την Τετάρτη για μεταμόσχευση πνευμονικού ιστού από τον σύζυγο και τον γιο της.

Ο κορονοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρή πνευμονική βλάβη σε ορισμένους ασθενείς και άνθρωποι σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις πνευμόνων ως μέρος της ανάνηψής τους από την ασθένεια.

Ωστόσο, το νοσοκομείο του Κιότο είπε ότι αυτή η περίπτωση ήταν η πρώτη στον κόσμο στην οποία μεταμοσχεύθηκε ιστός πνεύμονα από ζωντανούς δότες σε ασθενή Covid-19.

Η ακτινογραφία που έγινε στους πνεύμονες πριν και μετά (δεξιά). Οι σκοτεινές περιοχές δείχνουν που έγινε η μεταμόσχευση του πνευμονικού ιστού.
Η ακτινογραφία που έγινε στους πνεύμονες πριν και μετά (δεξιά). Οι σκοτεινές περιοχές δείχνουν που έγινε η μεταμόσχευση του πνευμονικού ιστού.
Youtube

Ο Δρ. Χιρόσι Ντέιτ, που ηγήθηκε της επέμβασης, δήλωσε ότι το συγκεριμένο χειρουργείο δίνει νέες ελπίδες σε ασθενείς που έχουν πάθει σοβαρή βλάβη στους πνεύμονες από τον Covid-19.

«Αποδείξαμε ότι έχουμε τώρα μια επιπλέον επιλογή στην μεταμόσχευση πνευμόνων (από ζωντανούς δότες)», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο, η ασθενής της οποίας το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, με καταγωγή από την επαρχία Κανσάι, νόσησε από κορονοϊό στα τέλη του 2020 και πέρασε τους επόμενους μήνες σε μηχανική υποστήριξη.

Ο κορονοΐός είχε κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και στους δύο πνεύμονες που χρειαζόταν άμεσα μεταμόσχευση προκειμένου να ζήσει.

Ο σύζυγος και ο υιός της γυναίκας προσφέρθηκαν να δωρίσουν μέρη των πνευμόνων τους. Οι μεταμοσχεύσεις από εγκεφαλικά νεκρούς δότες εξακολουθούν να είναι σπάνιες στην Ιαπωνία και οι ζώντες δότες θεωρούνται καλύτερη επιλογή, σύμφωνα με τη δήλωση του νοσοκομείου.

Η υγεία τόσο του συζύγου όσο και του γιού είναι σταθερή ενώ η μητέρα νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας και αναμένεται να πάρει εξιτήριο σε περίπου δύο μήνες.

Πηγή: CNN.com

Δημοφιλή