ΔΙΕΘΝΕΣ
08/04/2021 21:45 EEST

UCL: «Ανοσία αγέλης» επιτυγχάνει από τις 12 Απριλίου η Βρετανία

Τι δείχνει μοντέλο του UCL.

Nathan Stirk via Getty Images

Στην πρόβλεψη ότι η Βρετανία θα μπορούσε να επιτύχει ανοσία της αγέλης έναντι του κορονοϊού την Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάνει υπολογιστικό μοντέλο του πανεπιστημίου UCL, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, που προειδοποιούν για νέο κύμα νοσηλειών εντός του καλοκαιριού.

Η έρευνα του UCL, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκτιμά πως περίπου τα τρία τέταρτα των Βρετανών (73,4%) θα έχουν ανοσία είτε μέσω των εμβολιασμών, είτε επειδή έχουν μολυνθεί ήδη από τον ιό. Μιλώντας στην Telegraph για τις εκτιμήσεις του UCL, ο καθηγητής Καρλ Φρίστον υποστήριξε ότι τα υψηλότατα ποσοστά που προκύπτον από το μοντέλο του πανεπιστημίου τον εξέπληξαν, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «προκύπτουν εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία».

Πάντως, ο ταχύς ρυθμός των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Αγγλία αρχίζει να έχει θετικό αντίκτυπο, καθώς τα ποσοστά των μολύνσεων μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας επισκόπησης που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Από τη μελέτη REACT, η οποία διεξάγεται από επιστήμονες του Imperial College London, διαπιστώθηκε πως οι μολύνσεις μειώθηκαν περίπου κατά 60% από την περασμένη αντίστοιχη μελέτη που είχε γίνει τον Φεβρουάριο. Ο μέσος όρος είναι τώρα μόλις ένας μολυσμένος άνθρωπος στους 500.

Ο Πολ Έλιοτ, διευθυντής του προγράμματος REACT, δήλωσε πως η «ικανοποιητική μείωση στις μολύνσεις» είναι «πραγματικά καλό νέο» και «δείχνει ότι οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ενώ αντανακλά τους τρεις μήνες του lockdown, αποτελεί επίσης ένδειξη πως η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αποτέλεσμα, δήλωσε ο Έλιοτ.

«Τα ποσοστά (των μολύνσεων) είναι σαφώς χαμηλότερα στην ομάδα που έχει εμβολιασθεί περισσότερο, η οποία είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα μας, οι ηλικίες 65-74 και οι ηλικίες 75 συν», πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους. «Έτσι πιστεύω πως αρχίζουμε να βλέπουμε το αποτέλεσμα των εμβολιασμών».

Οι ερευνητές της REACT επισήμαναν πάντως ότι η ταχύτητα της μείωσης των μολύνσεων άρχισε να επιπεδοποιείται στα μέσα Μαρτίου και δήλωσαν πως η τάση θα πρέπει να παρακολουθηθεί από κοντά. Πολλά σχολεία άρχισαν να επαναλειτουργούν πλήρως την εβδομάδα της 8ης Μαρτίου και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της Covid-19 θα χαλαρώσουν περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα, με την επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και των υπαίθριων χώρων φιλοξενίας.