Ifo: Απομακρύνεται το σενάριο της ύφεσης στη Γερμανία και στην Ευρωζώνη

Ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την οικονομία, η επάρκεια φυσικού αερίου, βελτιώνει το οικονομικό κλίμα στην ΕΕ.
picture alliance via Getty Images

Ανακάμπτει η γερμανική οικονομία η οποία δίνει ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης τόσο στην μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ αλλά και σε ολόκληρη της Ευρωζώνη.

Αυτό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στις αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία πιθανότατα θα περιορίσει το ποσοστό αύξησης των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις με την πρώτη στις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε τον Ιανουάριο, γεγονός που δείχνει προοπτικές ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας, ενώ και οι θετικές εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά έχουν συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος του Ifo αυξήθηκε στις 90,2 μονάδες από 88,6 μονάδες το προηγούμενο διάστημα, αν και παραμένει κάτω από το επίπεδο του 2021 και των αρχών του 2022, λόγω του καλύτερου κλίματος στο εμπόριο και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

«Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του ’22 και το πρώτο τρίμηνο του ’23. Τώρα φαίνεται ότι το τελευταίο τρίμηνο ήταν σταθερό», είπε ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, στο CNBC.

«Η οικονομία μπορεί να εξακολουθεί να συρρικνώνεται ελαφρώς το πρώτο τρίμηνο, αλλά, δεδομένης της βελτίωσης των προσδοκιών για τον επόμενο μήνα που βλέπουμε τώρα από τις επιχειρήσεις, είναι πολύ απίθανο να έχουμε τεχνική ύφεση που θα είναι δύο αρνητικά τρίμηνα» συμπλήρωσε.

Η καλή εικόνα στην ενέργεια βελτιώνει το κλίμα

Τα τελευταία στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Οι αρχικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ανάπτυξη 1,9% για ολόκληρο το 2022 και στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο. Ωστόσο, υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ύφεση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, επιβράδυνσης της μεταποίησης, υψηλό πληθωρισμό και αρνητικό καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

Ο Fuest υποστηρίζει ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά ήταν το κλειδί για τους λόγους για τους οποίους το κλίμα έχει βελτιωθεί, τόσο λόγω της πτώσης των τιμών στην αγορά όσο και επειδή οι επιχειρήσεις δεν προετοιμάζονται πλέον για το ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου.

«Αυτός ήταν ο πιο σημαντικός κίνδυνος για την οικονομία. Το κακό σενάριο ήθελε τις προμήθειες φυσικού αερίου να είναι ανεπαρκείς το χειμώνα οπότε και θα έπρεπε να διακοπούν τμήματα της παραγωγής, επειδή η προτεραιότητα θα δοθεί στα νοικοκυριά και στη θέρμανση», δήλωσε ο Fuest.

«Αυτό το σενάριο είναι πλέον εκτός συζήτησης, οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι γεμάτες και οι θερμοκρασίες σχετικά ήπιες αυτόν τον χειμώνα. Αυτό εξηγεί την πτώση των τιμών, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα αποφύγουμε αυτόν τον πολύ κακό κίνδυνο που θα χτυπούσε την οικονομία».

Τα στοιχεία του Purchasing Mangers Index έδειξαν μέτρια επιστροφή στην ανάπτυξη τον Ιανουάριο και στην ευρωζώνη στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης S&P Global ήταν 50,2, από 49,3 τον Δεκέμβριο. Το σημάδι 50 διαχωρίζει τη διαστολή από τη συστολή.

Ο Fuest είπε ότι ένας αριθμός παραγόντων βελτιώνονται στη γερμανική μεταποίηση, συμπεριλαμβανομένων των τιμών της ενέργειας και της χαλάρωσης των σημείων συμφόρησης στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Πληροφορίες από CNBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα