Ικανοποίηση στην Κίνα, «νεύρα» στην Ταϊβάν λόγω σχολίου του Έλον Μασκ

Εν μέσω αυξημένων εντάσεων.
via Associated Press

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ταϊπέι έλαβαν θέση μετά από σχόλια του δισεκατομμυριούχου επικεφαλής της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, πως η Ταϊβάν θα έπρεπε να γίνει μια ειδική διοικητική ζώνη της Κίνας.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, στο πλαίσιο συνέντευξής τους στους Financial Times, είπε ότι θεωρεί πως η σύγκρουση για την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη, ενώ σημείωσε πως το Πεκίνο ξεκαθάρισε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα δορυφορικής επικοινωνίας Starlink χρησιμοποιήθηκε στην Ουκρανία για παρακαμφθεί το ρωσικό «μπλόκο» στο Ίντερνετ στη χώρα. Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Πεκίνο ζήτησε διαβεβαιώσεις πως το Starlink δεν θα πωληθεί στην Κίνα.

«Η πρότασή μου...θα ήταν να βρουν μια ειδική διοικητική ζώνη για την Κίνα που είναι σχετικά “έυπεπτη”, πιθανότατα δεν θα είναι όλοι χαρούμενοι. Και είναι δυνατόν...ότι θα μπορούσαν να έχουν έναν διακανονισμό που είναι πιο ευνοϊκός από ό,τι στο Χονγκ Κονγκ».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ, Κιν Γκανγκ, επαίνεσε τον Μασκ, δηλώνοντας μέσω Twitter πως «θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Έλον Μασκ για την έκκλησή του για ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν και την ιδέα του για ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν. Πραγματικά, η ειρηνική επανένωση και το “Μια Χώρα, Δύο Συστήματα” είναι οι βασικές μας αρχές για την επίλυση του δικαιώματος της Ταϊβάν».

Μέσω Twitter απάντησε και η ντε φάκτο εκπρόσωπος της Ταϊβάν στην Ουάσινγκτον, Χσιάο Μπι-κιμ: «Η Ταϊβάν πουλά πολλά προϊόντα, μα η ελευθερία και η δημοκρατία μας δεν είναι για πώληση. Οποιαδήποτε πρόταση για το μέλλον μας πρέπει να οριστεί ειρηνικά, ελεύθερα από εξαναγκασμό και με σεβασμό προς τις δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Ταϊβάν».

Δημοφιλή