ΚΟΙΝΩΝΙΑ
04/05/2020 07:16 EEST

Ημερολόγιον Πανδημίας: Το Καλοκαίρι της Μάσκας

Οι Ελληνες αναμένεται να συνεχίσουμε την υποδειγματική συμπεριφορά μας και να παραμείνουμε το λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης και του κόσμου όλου.

Getty Images/iStockphoto
.

Εντάξει, κ.Τσιόδρα. Μας πείσατε. Από σήμερα, όλοι έξω με μάσκες. Κι αν δουλέψει το σύστημα και δεν δούμε τα κρούσματα να επιστρέφουν δριμύτερα, μας βλέπω τα Χριστούγεννα με μάσκες γεμάτες φωτάκια, που θα παίζουν και τα κάλαντα αν χρειαστεί.

Θα έχει προηγηθεί το καλοκαίρι, βεβαίως. Kαι η πρώτη εικόνα που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι το φετινό καλοκαίρι, είναι μία μπάρα σε νησί, με μασκοφόρους ακροβολισμένους σε απόσταση δύο μέτρων, που θα φλερτάρουν με τα μάτια και θα προσπαθούν να μην αφήσουν τη μάσκα να πιεί το ποτό τους.

Θα έχουν ο καθένας το δικό του, οικολογικό καλαμάκι κι αντί για μπωλ με ξηρούς καρπούς, η μπάρα θα προσφέρει αεροστεγή σακουλάκια με φυστίκια, ευγενική χορηγία των υπό χρεωκοπία αεροπορικών εταιρειών πριν παρέλθει η ημερομηνία λήξης και τα πετάξουν στα περιστέρια.

Ο μπάρμαν θα είναι με μάσκα και γάντια κι αυτά που ξέρατε με τους χίπστερς και τις τρίχες, ξεχάστε τα. Ολοι κουρεμένοι γουλί και μην δω κανέναν να ανεβοκατεβάζει το μπλουζάκι για να πάρει αέρα και να επιδείξει κοιλιακούς στο κοινό, διότι για ποιό κοινό μιλάμε;

Τουρίστες δεν πολυαναμένονται φέτος και οι Ελληνες αναμένεται να συνεχίσουμε την υποδειγματική συμπεριφορά μας και να παραμείνουμε το λαμπρό παράδειγμα της Ευρώπης και του κόσμου όλου, πλένοντας τα χέρια μας, κρατώντας τις αποστάσεις και, φυσικά, φορώντας τις μάσκες μας. Ακόμα και στο μπαρ. Οταν ανοίξει, με το καλό. 

Ακόμα και στην παραλία, εννοείται. Τα τρικίνι βγαίνουν όπου να’ναι στην αγορά κι είναι θέμα χρόνου η κυκλοφορία του διαχωριστικού πλεξιγκλας για τις ξαπλώστρες παραλίας, με ειδική τρύπα για να αφήνουν οι - μασκοφόροι - σερβιτόροι τα κοκτέιλ. 

Κι επειδή οι μόνοι τουρίστες που θα μας έρθουν φέτος το καλοκαίρι θα είναι οι ολίγοι πλούσιοι που έχουν κλείσει απομονωμένες βίλες σε διάφορα ειδυλλιακά σημεία της χώρας, η Ελλάδα θα είναι όλη για τους Ελληνες.

Τέλος το στριμωξίδι σε λιμάνια και αεροδρόμια, τέλος οι καθυστερήσεις, οι ουρές, οι ταλαιπωρίες και το μποτιλιάρισμα σε μαρίνες, δρόμους και πάρκινγκ  νησιών. Ο μπάρμαν θα μας δίνει σημασία χωρίς να χρειαστεί να ανεμίσουμε πενηντάρικα και το αγαπημένο μας εστιατόριο δεν θα δηλώσει αδυναμία να μας βρει τραπέζι το βράδυ των γενεθλίων μας, επειδή εκείνος ο Γάλλος, που επίσης έχει γενέθλια, έφερε με τσάρτερ 90 άτομα για να φάνε τσιπούρες θερμοκηπίου δίπλα στο κύμα. 

Φέτος το καλοκαίρι θα ησυχάσουν και τα ψάρια, όπως ησύχασαν το Πάσχα τα αρνιά. Οι καρέτα-καρέτα δεν θα απειληθούν από ορδές κολυμβητών, τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης θα βγουν στην ανεργία και τα κουνούπια θα ρουφάνε μόνον αίμα ελληνικόν. 

Και μόνον τα κουνούπια. Διότι ουδείς Ελληνάρας θα διανοηθεί φέτος το καλοκαίρι να ρουφήξει το αίμα του αδελφού του για να επιζήσει μετά την καταστροφή. Το Ελληνικό Φιλότιμο θα θριαμβεύσει, η Ελληνική Φιλοξενία θα θυμηθεί τις καλές, αρχαίες εποχές, όλοι θα χαμογελάμε πίσω από τις μάσκες μας - κι έκλεισε και η τρύπα του όζοντος πάνω από τον Β. Πόλο και δεν έχουμε να ανησυχούμε ούτε γι αυτό.