In(a)habit: Όταν τα σώματα των χορευτών πλάθουν και πλάθονται από ένα χάρτινο ποτάμι

Το νέο έργο της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Creo Dance Company για έξι παραστάσεις στο Σύγχρονο Θέατρο.
|

Το έργο «ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ», η νέα παράσταση της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Creo Dance Company, της Πωλίνας Κρεμαστά, είναι μία χωροποιητική συνύπαρξη της τέχνης του χορού, της σκηνογραφίας και της μουσικής. Αναζητά την ανθρώπινη κατάσταση και κατοίκηση, μέσα από την εξερεύνηση του οικείου και το παιχνίδι με το ανοίκειο. Τα σώματα των χορευτών/τριών πλάθουν και πλάθονται από το χάρτινο ποτάμι, το οποίο ρέει από μία αέναη πηγή παραγωγής. Συνδιαμορφώνουν τοπία και τα οικειοποιούνται.

Τα σκηνικά υπογράφει ο καθηγητής Σκηνογραφίας στο University of London, Aνδρέας Σκούρτης. Η συνεργασία χορογράφου / σκηνογράφου ξεκίνησε πολύ πριν τις πρόβες, με διαρκείς πειραματισμούς στο χώρο, και συν-διαμόρφωσε την παράσταση, καθώς η σκηνογραφία και το υλικό δρα ως ένας ακόμα χορευτής, μαζί με τα πέντε σώματα των ερμηνευτών.

Κατοικώ σημαίνει είμαι παρών/ούσα

Το λογοπαίγνιο του τίτλου «in(a)habit» φανερώνει μία ανοιχτότητα νοημάτων. Το “μέσα” (in) ορίζει έναν τόπο, ενώ το “μία” (a) υπονοεί μία αμφισημία, αφήνει χώρο για το “άλλο”. Στη συνέχεια η λέξη “συνήθεια” (habit) συναντάται ελεύθερη, ποιητική. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζεται και η ενέργεια του κατοικώ (inhabit). Η ομάδα την ενσωματώνει και επαναμαγεύεται στις εσοχές της. Κατοικώ σημαίνει είμαι παρών/ούσα, ανήκω μέσα από πράξεις οικειοποίησης. Ανάμεσα στα σώματα και την ύλη κατοικεί και κατοικείται η μουσική και ο ήχος προτείνοντας και διανοίγοντας αόρατα τελετουργικά τοπία.

Σημείωμα χορογράφου:

«Εμείς οι χορευτές/τριες, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από το σώμα, κατοικούμε τον χώρο και τον χρόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υλικό που θα ξεδιπλώνει και θα τυλίγει τη σωματική κατάσταση. Ένα υλικό που δεν θα προτείνει απόλυτους χώρους αλλά θα συν-ποιεί χώρους και τρόπους μαζί με τα σώματα. Μια κινητική, εν δυνάμει υλικότητα που θα μεταμορφώνει τα σώματα σε δημιουργούς και παράλληλα σε δέκτες, ακροατές, παρατηρητές. Μία αρμονία μεταποίησης. Το υλικό αυτό είναι για εμάς το χαρτί. Με τη ρευστή και ζωντανή του γλυπτικότητα, τη συμμόρφωση αλλά και την ανυπακοή του, αφήνει πάντα ένα πλεόνασμα πιθανοτήτων, οι οποίες κρατούν την έμπνευση σε εγρήγορση. Χορογραφία, μουσική και σκηνογραφία μετατρέπουν το άψυχο σε ζωντανό, το ορισμένο σε πολλαπλό και αντίστροφα».

Συντελεστές

Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά

Σκηνογραφία/Κοστούμια: Ανδρέας Σκούρτης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος

Ερμηνεύουν: Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Νίκος Γρηγοριάδης, Βάσια Ζορμπαλή.

Σχεδιασμός φωτισμών: Μελίνα Μάσχα

Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Κεφερλής

Graphic design/φωτογραφία/video: Παναγιώτης Ανδριανός

Α’ βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Β’ βοηθός χορογράφου: Σίσσυ Μαρμαριτσάκη

Info

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Αθήνα , (στάση μετρό Κεραμεικός)

Τετάρτη έως Δευτέρα, 1 - 6 Ιουνίου 2022, ώρα 21.00

Εισιτήρια:

Κανονικό: 15 €

Μειωμένο (φοιτητικό, ΑΜΕΑ, παιδικό, μέλη Σ.Ε.ΧΩ.ΧΟ.): 10 €

Ομαδικά (8 άτομα και πάνω): 10 € /άτομο

Αγορά εισιτηρίων:

και στο ταμείο του θεάτρου

Κρατήσεις: Ταμείο θεάτρου: 21 0346 4380.