Ινδία: Αποφυλάκισαν 11 Ινδουιστές καταδικασθέντες για ομαδικό βιασμό και δολοφονία εγκύου

H αρμόδια επιτροπή των τοπικών φυλακών πήρε την απόφαση της αποφυλάκισης τών 11 λόγω καλής διαγωγής.
.
.
Ahmad Masood via REUTERS

Ένδεκα Ινδουιστές που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τον ομαδικό βιασμό εγκύου μουσουλμάνας το 2002, αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του χήρου τού θύματος, δικηγόρων, πολιτικών και πολιτών.

Οι άνδρες είχαν καταδικαστεί στις αρχές του 2008 και αφέθηκαν ελεύθεροι τη Δευτέρα (15/8) από τη φυλακή Πανσχαμάλς στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, κατά τις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία.

Η γυναίκα είχε δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών επεισοδίων στο κρατίδιο Γκουτζαράτ. Πάνω από 1.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι, έχασαν τη ζωή τους.

Πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ εκείνη την περίοδο ήταν ο Ναρέντρα Μόντι. Το εθνικιστικό Κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα εξακολουθεί να το κυβερνά.

H αρμόδια επιτροπή των τοπικών φυλακών πήρε την απόφαση της αποφυλάκισης τών 11 λόγω καλής διαγωγής.

«Το γεγονός είναι πως πέρασαν περίπου 15 χρόνια στη φυλακή και ήταν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για αποφυλάκιση» τόνισε τοπικός δικαστικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ινδικό νόμο, μετά από έκτιση 14 χρόνων εκ του συνόλου της ποινής, οι κατάδικοι δικαιούνται να αιτηθούν την αποφυλάκισή τους.

«Χάσαμε την οικογένειά μας και θέλουμε να ζήσουμε ήσυχα. Όμως, ξαφνικά συνέβη αυτό. Δεν είχαμε πρότερη ενημέρωση για την αποφυλάκιση ούτε από το δικαστήριο ούτε από την κυβέρνηση. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης» ανέφερε ο σύζυγος του θύματος, ο οποίος εξέφρασε τη συντριβή του καθώς σε εκείνα τα επεισόδια είχαν σκοτωθεί κι άλλα μέλη της οικογένειάς του.

Η ινδική αντιπολίτευση και δικηγόροι καταγγέλλουν πως η απόφαση αποφυλάκισης επιβεβαιώνει την ανακολουθία της κυβέρνησης στην πολιτική προστασίας των γυναικών, σε μια χώρα διαβόητη για τη βία σε βάρος τους.

«Η διαγραφή της ποινής καταδικασμένων για το φρικτό έγκλημα του μαζικού βιασμού και της δολοφονίας είναι ηθικά και δεοντολογικά απρεπής. Πoιο είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε;» διερωτήθηκε ανώτερος δικαστικός.