ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2020 16:32 EEST | Updated 24/04/2020 16:37 EEST

Ινδία: Μυστήριο με το ποσοστά θνησιμότητας που μειώνονται εν μέσω πανδημίας

Την ώρα που σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο τα νούμερα εκτοξεύονται με τρομακτικούς ρυθμούς.

ASSOCIATED PRESS

Πολλές περιοχές της Ινδίας κατέγραψαν δραματική πτώση στα ποσοστά θνησιμότητας μετά την επιβολή καραντίνας σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν έχει σημειωθεί ανιχνεύσιμη αύξηση των θανάτων που σχετίζονται την πανδημία.

Σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά θνησιμότητας εξετάζονται συνεχώς για να προσδιοριστεί ο πραγματικός αντίκτυπος του κορονοϊού, ο οποίος εμφανίστηκε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και έκτοτε έχει μολύνει περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας πάνω από 190.000 θανάτους μέχρι στιγμής (24/4).

Ενώ τα ποσοστά των θανάτων στις περισσότερες χώρες έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, στην Ινδία φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη, αφήνοντας νοσοκομεία, γραφεία τελετών και νεκροταφεία να αναρωτιούνται τι συμβαίνει.

«Μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη», δήλωσε ο Σρούθι Ρέντι, διευθύνων σύμβουλος του γραφείου κηδειών Anthyesti, το οποίο λειτουργεί τόσο στην Καλκούτα όσο και στο Μπανγκαλόρ.

Η εταιρεία χειριζόταν περίπου πέντε θανάτους κάθε ημέρα τον Ιανουάριο, αλλά αυτόν τον μήνα έχει μόνο τρεις περιπτώσεις ημερησίως.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε περικοπές αμοιβών στους εργαζομένους εάν τα έσοδα πέσουν κάτω από ένα όριο», δήλωσε ο Ρέντι.

ASSOCIATED PRESS

Αντίστοιχα, στο κέντρο της Βομβάης, όπου φιλοξενούνται περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, οι θάνατοι μειώθηκαν κατά περίπου 21% το Μάρτιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, σύμφωνα με δημοτικά στοιχεία.

Συνολικά, οι θάνατοι έπεσαν κατά 67% στο Αχμενταμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Γκουτζαράτ - τη γενέτειρα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι - κατά την ίδια περίοδο.

ASSOCIATED PRESS

 

Τα δεδομένα από τουλάχιστον δύο άλλες πόλεις, μαζί με τις καταγραφές από κρατικούς αξιωματούχοτς υγείας, δείχνουν ένα παρόμοιο μοτίβο. Δεκάδες γραφεία τελετών και αποτεφρωτήρια ανέφεραν, επίσης, κάμψη στην εργασία τους, ειδικά τον Απρίλιο.

«Εφόσον δεν παρατηρούμε αύξηση των θανάτων, η υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι από Covid-19 εκεί έξω δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Γκιριντάρ Μπαμπού, καθηγητής επιδημιολογίας στο Ιδρυμα Δημόσιας Υγείας της Ινδίας.

Λιγότερα τροχαία

Ο Μόντι επέβαλε καραντίνα σε 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Ινδία στις 25 Μαρτίου σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, ο οποίος έχει μολύνει περίπου 23.077 άτομα, σκοτώνοντας 718 από αυτούς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η Ινδία έχει εξετάσεις περίπου 525.000 άτομα, που σημαίνει ότι περίπου το 4% ήταν θετικά στον ιό. Στις ΗΠΑ περίπου το 18% των τεστ είναι θετικά.

Τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου της Ινδίας έρχονται σε αντίθεση με αυτά που παρατηρούνται αλλού στον πλανήτη.

Η Ολλανδία κατέγραψε περίπου 2.000 περισσότερους θανάτους από το «φυσιολογικό» την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, για παράδειγμα, ενώ στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας ,Τζακάρτα, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε απότομα τον Μάρτιο. Ορισμένες πόλεις στην Ιταλία σημείωσαν, επίσης, ένα άλμα στους καταγεγραμμένους θανάτους.

ASSOCIATED PRESS

Ινδοί γιατροί, αξιωματούχοι και υπάλληλοι αποτεφρωτηρίων υποπτεύονται ότι το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα λιγότερα τροχαία και σιδηροδρομικά ατυχήματα.

«Τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων, ακόμη και οι ασθενείς με κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές είναι λιγότεροι», δήλωσε ο Δρ. Χιμάντα Μπίσβα Σάρμα, υπουργός Υγείας της βορειοανατολικής πολιτείας Ασαμ.

Τα τροχαία δυστυχήματα στους χαοτικούς δρόμους της Ινδίας κόστισαν τη ζωή περισσότερους από 151.400 ανθρώπους το 2018, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία - ο υψηλότερος απόλυτος αριθμός στον κόσμο.

ASSOCIATED PRESS

Η εθνική καραντίνα, η οποία αναμένεται να λήξει στις 3 Μαΐου, θα μειώσει τους θανάτους στους δρόμους κατά τουλάχιστον 15% φέτος σε σύγκριση με το 2018, δήλωσε ο Παρές Κουμάρ Γκοέλ, διευθυντής του Υπουργείου Οδικών Μεταφορών και Εθνικών Αυτοκινητόδρομων.

Με την ακινησία των επιβατικών αμαξοστοιχιών, έχουν μειωθεί και οι θάνατοι από τα πολύ συνηθισμένα στη χώρα σιδηροδρομικά ατυχήματα. Μόνο στη Βομβάη, για παράδειγμα, περισσότεροι από 6-7 άνθρωποι συνήθως πεθαίνουν καθημερινά στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Λιγότερες δολοφονίες;

Ο Νεράι Κουμάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για ένα αποτεφρωτήριο στις όχθες του ιερού ποταμού Γάγγη στην πολιτεία Ουτάρ Πραντές, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν πρόσφατα θύματα εγκλημάτων.

Hindustan Times via Getty Images

«Συνηθίζαμε να λαμβάνουμε τουλάχιστον 10 σορούς που σχετίζονται με ατυχήματα κάθε μέρα και πολλά που σχετίζονται με υποθέσεις δολοφονίας. Αλλά μετά την καραντίνα λαμβάνουμε μόνο περιπτώσεις θανάτων από φυσικά αίτια» εξήγησε ο ίδιος.

Μόνο στο συγκεκριμένο αποτεφρωτήριο εκτελούνταν έως και 30 αποτεφρώσεις την ημέρα, αλλά από τις 22 Μαρτίου, μόνο 43 άτομα έχουν αποτεφρωθεί, είπε ο Κουμάρ.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά ενδέχεται επίσης να αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες στην αναφορά θανάτων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση όταν τελειώσει η καραντίνα», σύμφωνα με τον Δρ Μπαβίν Τζόσι, ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας στο Αχμενταμπάντ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost