Ινδονησία: Τέφρα ύψους 5 χλμ. εκτοξεύεται από το ηφαίστειο Ibu (Βίντεο)

Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων μηνών.
Stocktrek Images via Getty Images

To ηφαίστειο Ibu στην ανατολική Ινδονησία εξερράγη εκτοξεύοντας πύργο τέφρας σε ύψος 5 χιλιομέτρων ενώ οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού στο δεύτερο υψηλότερο από την περασμένη εβδομάδα.

Χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής αναφερθεί ζημιές ή θύματα, εικόνες εστιάζουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στο νησί Χαλμαχέρα στην επαρχία Μαλούκου, ενώ ειδικοί αναφέρουν ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των τελευταίων μηνών.

Η γκρι-μαύρη στήλη τέφρας παρατηρήθηκε με «ένταση προς τα δυτικά», δήλωσε ο επικεφαλής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Μοχάμεντ Ουαντίφ και προτρέπει τους κατοίκους να φορούν μάσκες και γυαλιά όταν βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους για να προστατεύονται από την πτώση ηφαιστειακής τέφρας.

Το ηφαίστειο εξερράγη το Σάββατο «σε μικρότερη κλίμακα», εκτοξεύοντας λάβα.

Το επίπεδο συναγερμού παρέμεινε στο δεύτερο υψηλότερο ενός συστήματος τεσσάρων επιπέδων τη Δευτέρα, αφού οι αρχές επέβαλαν ζώνη αποκλεισμού τριών – πέντε χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το Ibu είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας, και εξερράγη περισσότερες από 21.000 φορές πέρυσι.

Αξιωματούχος της Γεωλογικής Υπηρεσίας Σοφιάν Πριμουλιάνα είπε ότι το Ibu κατέγραψε κατά μέσο όρο 58 εκρήξεις την ημέρα το 2023.

Η Ινδονησία, βρίσκεται σε συνεχή σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω της θέσης της στο «Δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού.

Τον περασμένο μήνα, το όρος Ρουάνγκ στην επαρχία του Βόρειου Σουλαουέζι εξερράγη πάνω από 12 φορές, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους των κοντινών νησιών να απομακρυνθούν και παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού. Οι 800 περίπου κάτοικοι του νησιού Ρουάνγκ θα μετεγκατασταθούν μόνιμα.

Πηγή: AFP

Δημοφιλή